Povodom obilježavanja 30. maja, Dana odbrane Prijedora, ministar rada i boračko invalidske zaštite Danijel Egić obišao je Mariju Đapa, majku mučki ubijenog dvadesetogodišnjeg Radenka, koji je u policijskoj uniformi iz rodnog Gornjeg Jelovca krenuo na posao. Radenko je ubijen na Urijama u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine kada je izašao iz autobusa. Od tada majka Marija suze obrisala nije.

– Ne bih željela nikome da ovo doživi. Žao mi je moje djece, moga Radenka. I nikako ne mogu to, ne mogu se snaći nikako za život i dalje da se krene. Hvala ministru što je došao, puno mi to znači – kaže Marija.  

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Danijel Egić kod majke ubijenog Radenka Đape nije došao praznih ruku. Uručio joj je rješenje o materijalnoj pomoći, uz obećanje da tu neće biti kraj.

– Obezbijedili smo određenu manju materijalnu pomoć, a mislim da je bitnije od toga da smo došli ovdje i da odavde ide poruka da će Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, a siguran sam i lokalna zajednica, pružiti podršku porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, učesnicima Odbrambeno – otadžbinskog rata – naglasio je Egić.

– Majka Marija se nikada nije odrekla patriotskog ponosa i veličine žrtve svoga sina – rekao je predsjednik prijedorske Boračke organaizacije Vojislav Kondić.

– Radenko Đapa je prva žrtva građanskog rata na području grada Prijedora, policajac koji je ubijen noću na 1. maj 1992. od strane muslimanskih ekstremista. Majku našeg poginulog saborca redovno viđamo na svim obilježavanjima i parastosima. Nije se predala i junački nosi svoj bol. Nadam se da ćemo joj omogućiti bolje uslove za život u dubokoj starosti – rekao je Kondić.

Marija Đapa

Marija Đapa živi sama na kraju sela. Godine je stižu i zdravlje popušta, a u gradskoj Organizaciji porodica poginulih boraca ističu da treba sve učiniti da se ovoj hrabroj majci obezbijede bolji uslovi za život.

– Moramo i dalje svoje porodice obilaziti i vidjeti gdje ko živi i kako živi. Za Mariju stvarno moramo pod hitno nešto riješiti – kategorična je Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije.

Marija Đapa nosi krst velikog mučenika. Pored gubitka sina Radenka, život joj je oduzeo i dvije kćerke, jednu kada je imala šest mjeseci a drugu u devetnaestoj godini. Prije šest godina izgubila je i muža i ostala sama da ih oplakuje i da svoju krstonosnu svakodnevicu izdrži kako samo ona to zna i može.

Zoran Sovilj/Kozarski

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime