Parastom u Crkvi Svete Trojice za borce i policajce poginule u odbrani grada prije 32 godine danas je počelo obilježavanje Dana odbrane grada.

Nakon toga, vijenci su položeni ispred spomen-ploče u Policijskoj upravi Prijedor i ispred spomenika “Za krst časni” i prislužene svijeće u spomen-kompleksu “Kameni cvijet”.

U nastavku obilježavanja Dana odbrane grada uslijedio je defile ulicama Prijedora do Trga majora Zorana Karlice u kojem su učestvovala javna preduzeća i ustanove, kulturno umjetnička društva, škole, sportski kolektivi, predstavnici vojske i policije, organizacije proistekle iz Odbrambeno otadžbinskog rata, predstavnici Gradske uprave i brojni građani.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je novinarima da je na današnji dan 1992. poginulo 15, a ranjeno 26 pripadnika vojske i policije.
“Moramo da poručimo da ne možemo da zaboravimo neke stvari. Prvenstveno to dugujemo upravo borcima, svima onima koji su svoje živote položili dali, isto tako porodicama poginulih boraca. Želimo da se priča o istini, o ovom događaju što se, nažalost, desio u našem gradu, isto tako da generacije buduće koje dolaze znaju šta se desilo”, naveo je Javor. On je istakao I da istorija srpski narod nikad nije mazila.

– Tako i danas sa svih strana nadapaju Republiku Srpsku, napadaju naše rukovodstvo. Imate priliku da vidite da se usvajaju razne rezolucije kao što je ona o Srebrenici i naravno sve je to usmjereno ka urušavanju Republike Srpske. Zato želim da poručim svima nama, svim Srbima, srpskom narodu da budemo složni i jedinstveni kako smo bili kroz vijekove -poručio je Javor.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da Dan odbrane grada Prijedora dočekuje i obilježava s pomiješanim osjećanjima tuge, ponosa, gordosti i slobodarskog duha.

Danijel Egić, ministar rada i boračko invalidske zaštite

– Prije svega, sjetimo se uvijek naših poginulih drugova, ranjenih drugova. I tog dana, tog jutra, kada smo, nakon početnog iznenađenja, uspjeli da se organizujemo, uspjeli smo da odbranimo ovaj grad i zato smo ponosni. Naravno, tuga je zbog poginulih saboraca. Na ovakav način svake godine ih se sjetimo, odamo pomen, zapalimo svijeće i pomolimo se za njih – rekao je Egić novinarima..
On je naveo da je Prijedor grad pun tolerancije.
– Grad Prijedor će tako i nastaviti sa svima onima koji poštuju naše običaje, našu vjeru, naš način života, našu Republiku Srpsku. Ovaj grad, vrata su im širom otvororena ovdje i uvijek će biti dobrodošli. Međutim, oni koji to ne poštuju, nisu, naravno – poručio je Egić.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je srpski narod Potkozarja i Prijedora naučio lekciju iz istorije i naučio je šta znači čekati da mu neko drugo donese slobodu.
– Nacionalno osviješten, shvatio je da samo puškom u ruci sloboda može da se izvojuje. Još 1991. godine krenuli su u vojevanje i stvaranje slobode i upravo su oni ti koji su zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova za te četiri godine najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske – dodao je Ostojić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime