“Igra svjetlosti i mraka – Nebo u književnosti” naziv je poetske večeri održane u Galeriji „Sreten Stojanović“.
Članice poetskog teatra „Saputnici“ Valentina Koprena, Bojana Kovačević, Marija Vasić, Angelina Simić, Milica Popović i  Sanja Mikić, prikazale su prijedorskoj publici, kroz djela poznatih pisaca, svoju viziju motiva neba u književnosti.
“Poentom ‘Ne dam ovo nebo na dlanu’, pokušale smo da u čovjeku probudimo ljubav prema prirodi, prema okruženju i prema nebu svoje države. U tom duhu čitale smo i odlomke Miloša Crnjanskog gdje spominjemo nebo Slovenije, nebo Hrvatskog zagorja, nebo Bosne i nebo Srbije. Pokušavamo pronaći način da probudimo ljubav prema domovini, prema svom zavičaju, svom podneblju i ljubav prema ljudima, a prije svega kroz to nebesko i božansko”, rekla Sanja Mikić.

Jovan Dučić, Vojislav Ilić, Vasko Popa, Stevan Raičković, Mika Antić i Milutin Bojić samo su neki od mnogobrojnih autora čije su stihove članice ovog teatra recitovale na veoma maštovit način isprepleten scenskom sugestijom.
“Naš poetski teatar okuplja sve studente kako sa srpskog tako sa ruskog, engleskog, njemačkog i ostalih jezika. Atmosfera je kolegijalna, svi smo tu jedni za druge i uživamo u poeziji. Volimo književnost, uživamo u njoj i govorimo književnost. Nebo je svakako jedan od čestih motiva u književnosti koji iza sebe ima široku simboliku. Uklopili smo i spojili svjetlost i tamu, napravili smo i scenu da tako izgleda, da jedna strana bude tamna kao noć, a druga svijetla kao dan”, navela je Marija Vasić.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je Prijedor domaćin velikog broja kulturnih dešavanja.
“Grad Prijedor je grad koji podržava kulturne manifestacije i događaje i ovo je samo jedna u nizu takvih. Imamo priliku da vidimo još uvijek izložbu Mire Maoduš na šta smo posebno ponosni i trudimo se da oplemenjujemo naš grad svakodnevno mnogim aktivnostima i sadržajima”, rekao je Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.
Jedna od aktivnosti u okviru obilježavanja deset godina postojanja poetskog teatra „Saputnici“ je i ova književna veče koju su organizovali Galerija „Sreten Stojanović“ i Filološki fakultet iz Banjaluke.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime