I bez trenaže i nekompletni s medaljom iz Beograda – Lajić, Vujaković, Gittel, Rikić, Ivetić (slijeva)

Ovogodišnji „Balkanski skok prijateljstva 2024“, zavšen je danas na sportskom Aerodromu „Lisičji jarak“ kod Beograda. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja okuplja vojne i civilne padobrance, učestvovalo je stotinjak veterana iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Belgije, Bugarske i prvi put Sjedinjenih Američkih Država.

Takmičari u stroju zajedno s veteranima vojnog i sportskog padobranstva iz 12 zemalja – scena s otvaranja manifestacije

U okviru programa „Balkanskog skoka prijateljstva 2024“, čiji idejni tvorac je pukovnik Nenad Kuzmanović – Kuzma, a neposredni organizatori „Arhistratig“, Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade i Vazduhoplovni savez Srbije, održano je i takmičenje u skokovima na cilj. U konkurenciji osam ekipa, s takmičarima iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Njemačke, padobranska ekipa Aero-kluba „Prijedor“, koja je prošle godine osvojila titulu ekipnog šampiona i čiji se standardni prvotimac Draško Lajić okitio bronzanom medaljom u pojedinačnoj konkurenciji, nastupila je u sastavu: Boban Ivetić, Draško Lajić, Jovo Rikić, Siniša Vujaković i Ina Gittel. Prijedorčani nisu uspjeli da odbrane titulu, ali su zadržali bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Ovaj put na pobjedničko postolje popela se Ina Gittel.
U najdramatičnijoj završnici posljednjih godina, pobjedu u ekipnoj konkurenciji odnijele su “Nebeske vidre”, ekipa 63. padobranske brigade Vojske Srbije (s ukupnim zbirom od 167 cm), ispred ekipe „Arhistratig“, Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade (169 cm) i ekipe Aero-kluba „Prijedor“, koja je sakupila 175 centimetara. Goran Stojanović, standardni prvotimac prijedorske ekipe, ovaj put u redovima „Arhistratiga“, osvojio je srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, sa samo jednim centimetrom zaostatka iza pobjednika, Stevana Miletića (17 cm), iz „Nebeskih vidri“. Ina Gittel, na trećem mjestu sakupila je 19 centimetara, samo jedan manje od Bobana Ivetića, koji je zauzeo četvrto mjesto.

Pred polazak na prvi skok na takmičenju i prvi skok sezone 2024 – Prijedor Team

– Naravno da je neuspjeh kada na nekom takmičenju ne odbranite titulu, ali okolnosti su bile bitno nepovoljnije od prošlogodišnjih. Od petorice članova moje ekipe trojica su se pojavila bez i jednog jedinog trenažnog skoka, pa je za nas ovo praktično bio otvor sezone. Osim toga, nismo nastupili u standardnom sastavu, tako da sam veoma zadovoljan plasmanom, pogotovo ako se uzmu u obzir minimalni razmaci između nas i pobjednika – samo osam centimetara iza „Nebeskih vidri“ i šest iza „Arhistratiga“, ekipa koje su se pojavile sa, za ovu fazu sezone, značajnim brojem trenažnih skokova – rekao nam je Siniša Vujaković, vođa prijedorske ekipe.
Nastup padobranske ekipe Aero-kluba „Prijedor“ na “Balkanskom skoku prijateljstva” sponzorisao je njihov tradicionalni sponzor Robini design d.o.o., a podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Vjernost koja traje – ekipa je veoma popularna u Prijedoru, deklarativno je podržavaju svi, finansijski samo rijetki, a Salon namještaja „Robini“ već godinama.

Manifestacija „Balkanski skok prijateljstva 2024“ organizovana je uz značajnu podršku Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Srbije, 63. padobranske brigade Vojske Srbije, Ministarstva sporta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice MUP i padobranskih klubova „Feniks“ i „Delta“.

D. Stojnić/infoprijedor.ba