spot_img
NaslovnicaVijestiLokalne vijestiPOČEO UPIS U SREDNJE ŠKOLE (FOTO)

POČEO UPIS U SREDNJE ŠKOLE (FOTO)

Danas je počeo junski upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj. U osam prijedorskih srednjih škola oko 550 svršenih osnovaca nastaviće školovanje. Čast i privilegiju da budu prvi na upisu imaju odlični učenici, odnosno oni koji imaju 60 i više bodova. Među njima su i Nikolina Stojić, koju zanimaju pravne nauke i Andrej Sredić koji je odabrao da upiše Gimnaziju, a plan mu je da studira istoriju u Londonu.

– Gimnaziju smatram  najkvalitetnijom školom, kako u Prijedoru tako i šire. Očekujem učenje, rad, a naravno i druženje i sve druge pogodnosti – kaže Andrej.

– Odlučila sam da upišem smjer poslovno pravni tehničar jer me to najviše privuklo i što želim da u budućnosti nastavim u tom pravcu – ističe Nikolina.   

Zbog smanjenog interesovanja, prijedorskoj gimnaziji je odnedavno omogućeno da smanji broj učenika po odjeljenjima na 16, dok je kod ostalih srednjih škola minimalan broj 24 učenika u jednom odjeljenju. U Gimnaziji “Sveti Sava” se nadaju da će biti dovoljno zainteresovanih da u školskoj 2024/2025. godini upišu četiri odjeljenja.

Veljko Janjetović, direktor Gimnazije

– Nadamo se da ćemo upisati četiri odjeljenja. Upisujemo dva smjera, opšti i društveno jezički. Minimum učenika koji mi očekujemo da bi upisali četiri odjeljenja je 64, ali naravno nadamo se i većem broju. Što se tiče same zaintewresovanosti za gimnaziju, osjeti se blagi poras zadnjih godina, međutim još uvijek nismo zadovoljni – kaže Veljko Janjetović, direktor Gimnazije.

U Mašinskoj školi ističu da i za novu školsku godinu imaju veliki broj zainteresovanih učenika za upis u tri tehnička i jedno zanatsko odjeljenje. U ovoj obrazovnoj ustanovi kažu da vlada veliko interesovanje jer se upisna politika bazira na potrebama tržišta rada.

Borislav Kojić, direktor Mašinske škole

– U tehnička odjeljenja u struci mašinstvo upisujemo tehničar CNC tehnologija, u struci saobraćaj saobraćajnog tehičara drumskog saobraćaja i u struci šumarstvo i prerada drveta tehničar za obradu drveta CNC. Kada je u pitanju zanat, upisujemo kombinovano odjejenje bravar zavarivač 12 učenika i automehaničar 12 učenika. Bravar zavarivač je deficitarno zanimanje – naglašava Borislav Kojić, direktor škole.

Četiri odjeljenja u novu školsku godinu upisaće i Ugostitreljsko-ekonomska škola, što znači da će u ovoj obrazovnoj ustanovi dalje školovanje nastaviti 96 svršenih osnovaca.

Dražena Mršić, direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole

– Što se tiče Ugostiteljsko-ekonomske škole, mi ove godine upisujemo četiri odjeljenja, poslovno pravni tehničar, poslovno informatički trehničar, kulinarski tehničar i ugostiteljski kombinovano odjeljenje i kuvar i konobar, što je  deficitarno zanimanje – kaže Dražena Mršić, direktor ove škole.  

Za odlične učenike upis je organizovan 17. i 18. juna, a rezultate će znati u četvrtak, 20. juna. Za ostale učenike junski upisni rok je od 24. do 26. juna, a rezultati će biti objavljeni 28. juna. Za učenike koji nisu upisali željeno zanimanje u prethodnim rokovima biće organzovan julski upisni rok od 1. do 3. i od 8. do 12. jula.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments