U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena slika ” Harmonija svetlosti” Mirjane Mire Maoduš, jedne od najznačajnijih srpskih slikarki 21. vijeka.

Izložba je u Prijedoru povodom obilježavanja Međunarodnog dana i noći muzeja realizovana je u saradnji Galerije “Sreten Stojanović” i Muzeja Kozare i istovremeno otvorena u ova dva izložbena prostora.
U Muzeju Kozare izloženo je dvadesetak djela ove autorke koja spadaju u ranu fazu njenog stvaralaštva.

Mirjana Mira Maoduš

” Volim ulje, mada više radim akril jer se brže radi, a inspiracija je harmonija boja koje su usklađene u svjetlosti” , rekla je Maoduševa kojoj je ovo prva izložba u Prijedoru.
Ona je dodala da se tokom svog slikarskog rada i života u Parizu mijenjala kao slikar te da je skoro dvije decenije u okviru svog rada posvećena ćirilici, koju u svojim djelima predstavlja širom svijeta.
“Važno mi je prije svega da se predstavim našem narodu, da pokažem boje i ćirilična slova. Da pokažem slike koje mogu biti prihvaćene u Evropi i da oni nemaju predrasude što su to ćirilična slova na njima to im ne smeta, a našem narodu želim da kažem, naša slova su lepa”, istakla je Maoduševa.
Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić izjavila je da je saradnja sa Mirom Maoduš započela još prošle godine kada je ova umjetnica bila jedan od učesnika Likovne kolonije ” Sreten Stojanović”.

“Ovo je jedna velika izložba koja je otvorena na dva mjesta u našem gradu , u našoj ustanovi i u Galeriji Sreten Stojanović povodom Dana i Noći muzeja. Mira je sinoć imala izložbu u Parizu kojoj su prisustvovale visoke delegacije ministarstava kulture Italije i Francuske, ali je ona odlučila da dođe u Prijedor što je nama izuzetna čast “, rekla je Mamićeva.
Mira Maoduš je rođena u Metku (selo u Lici), u izbjegličkom logoru, 14. oktobra 1942. godine. Pradjed njene majke Sofije Tesla, rodom iz Raduča, rođeni je brat oca Nikole Tesle.
Studirala je slikarstvo u Školi za primjenjene umjetnosti u Frankfurtu (1965-1968), gdje joj je jedan od profesora bio Jozef Bojs, zatim na akademijama u Veneciji (1969-1972) i u Parizu (1972-1975).
Njena djela čuvaju i izlažu Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Galerija 73 u Beogradu, Muzej Hercegovine u Trebinju, Narodni muzej u Kruševcu, Mijagi muzej u Tokiju, Muzej savremene umjetnosti u Kamakuri, a nalaze se i u mnogim privatnim zbirkama. Takođe, redovno se, od 1998. reprodukuju kao novogodišnje čestitke Uneska.
Njena izložba koja je danas otvorena i u Galeriji ” Sreten Stojanović” u Prijedoru obuhvata 19 radova koji pripadaju njenim najnovijim ciklusima.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor organizovao je prijem za Miru Maoduš i poželio dobrodošlicu u Prijedor.

prijedorgrad.org

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime