spot_img
NaslovnicaBIZNISUVOĐENJE PLATNOG PROMETA BEZ RIZIKA ZA IRB, UPRKOS JASNOM ZAKONU OPOZICIJA DEZAVUIŠE...

UVOĐENJE PLATNOG PROMETA BEZ RIZIKA ZA IRB, UPRKOS JASNOM ZAKONU OPOZICIJA DEZAVUIŠE JAVNOST

Izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske, kojim se predviđa uvođenje platnog prometa i prijem depozita, ne narušava se sistem poslovanja ove banke te nema rizika za korisnike, rekao je za Srnu v.d. direktora Dražen Vrhovac i pojasnio da će sada postojati i mogućnost otvaranja računa što su do sada radile samo komercijalne banke.
Govoreći o procesu usklađivanja, Vrhovac je rekao da je to dugotrajan proces i da će se ispuniti svi uslovi da bi IRB mogao poslovati na ovakav način, navodeći da to podrazumijeva i poštovanje pravila OFAK-a, odnosno američke Kancelarije za kontrolu imovine stranaca.

Apsolutno se IRB ne izlaže riziku. IRB kada ispuni sve uslove i dobije potrebne licence i dozvole za obavljanje platnog prometa, neće moći otvarati račune pravnim ni fizičkim licima koja se nalaze na OFAK listi – ukazao je Vrhovac.

Kaže da će IRB biti potpisnik svih pravila OFAK-a, ali i drugih međunarodnih ugovora i principa po kojima funkcionišu sve banke, istakavši da se na ovaj način jača pozicija IRB-a jer će sada klijentima pružati više usluga.

Ukazuje da se upravo o tome i jasno govori u Zakonu o IRB-u, u kojem je propisano da će Banka za obavljanje ovih poslova uspostaviti pouzdan i djelotvoran sistem, sa odgovarajućim upravljačkim i kontrolnim mehanizmima, te da će uspostaviti posebni organizacioni dio za obavljanje ovih poslova.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora /IRB/ Republike Srpske

Opozicija često izvrće pojmove i dezavuiše javnost. IRB će poštovati sva pravila koja definiše Centralna banka i nadležne agencije – istakao je Vrhovac.

Takođe, Zakonom je definisano da sredstva nastala u vezi sa obavljanjem navedenih poslova ne mogu koristiti za finansiranje djelatnosti fondova kojima upravlja IRB.

S tim u vezi, nema opasnosti ni za korisinike kredita IRB-a, pojašnjava Vrhovac, te naglašava da povećanje interesovanja za podsticajne kreditne aranžmane govori o povjerenju fizičkih i pravnih lica.

Rast odobrenih stambenih kredita je 100 odsto u odnosu na godinu ranije. Nominalno, već krajem maja ispunili smo plan za ovu godinu. To se nikada do sada nije desilo – pojasnio je Vrhovac.

Kada je riječ o pružanju podrške privredi, Vrhovac podsjeća da IRB obezbjeđuje najpovoljnije kredite uz nisku kamatnu stopu, a sve s ciljem modernizacije proizvodnje u Srpskoj, povećanja produktivnosti i konkurentnosti u regionu.

Zadržali smo kamatnu stopu za uvođenje novih tehnologija od 0,5 odsto. Uvodili smo i druge kreditne linije koje su na raspolaganju privrednicima – rekao je Vrhovac.

Kaže da IRB odgovara zahtjevima privrede i da konstanto proširuje svoju ponudu.

Pokrili smo sve privredne djelatnosti. Imamo najduže rokove isplate i mislim da su naše kamate najkvalitetnije na tržištu – naglasio je Vrhovac.

U pripremi je i drugi Investicioni forum u organizaciji IRB-a, podsjeća Vrhovac i dodaje da je partner ove godine najveća investiciona platforma na svijetu AIM Global.

Oni će putem svoje mreže pozvati sve investitore, da dođu na Jahorinu u novembru gdje će Republika Sprska predstaviti mogućnosti investiranja za međunarodne i domaće privrednike – rekao je Vrhovac.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments