spot_img
NaslovnicaBIZNISVremenske neprilike natjerale Prijedorčanina na uzgoj borovnica

Vremenske neprilike natjerale Prijedorčanina na uzgoj borovnica

Uzgojem borovnice, prije 3 godine, eksperimentalno je krenuo i Dalibor Јović, dugogodišnji uzgajivač jagoda iz Prijedora.

Kaže da se na uzgoj borovnica odlučio i zbog vremenskih neprilika, koje unazad nekoliko godina uništavaju sadnice šljive. Borovnica kasnije cvjeta, pa je manja šansa da će kasni proljetni mrazevi negativno uticati na nju. Na jednom dunumu zasađeno je 250 sadnica i trenutno je u toku berba.

– Mi smo se odlučili na ovaj hajde da kažemo savremeniji načina uzgoja borovnice, išli smo na razna predavanja, odslušali smo razne stručnjake, što se tiče samog uzgoja borovnice, i mi smo se odlučili da ih sadimo u saksije. Tako da je ovo sad možemo reći jedan malo lakši način uzgoja ali je dosta skuplji u samom startu jer podizanja zasada borovnice je veoma skupa investicija, ali ta investicija kad uzmemo u obzir da nemamo tih stalnih pljevljenja, da nemamo čupkanja trave i korova znači izađe nas na kraju jeftinija – priča Dalibor Јović.

On dodaje da je savremene trendove i riječ struke u ovom poslu neophodno pratiti.

Osim vremenskih neprilika, nepravilnog uzgoja, veliku štetu borovnicama pričinjavaju ptice.

– Ptica je najveći neprijatelj ovog voća, jer ako se desi da u prirodi nema voća koje ptice jedu, onda će ptice doći na naš zasad i da jedu te borovnice, a nama nije u interesu da proizvodimo borovnicu da bi je ptice jele, nego da bi mi neki prinos ostvarili, da bi naši zadovoljni kupci mogli korisiti nešto što je zdravo i nesvakidašnje na našim terenima – priča Јović.

Na Јovićevoj plantaži zastupljene su tri sorte, “Djuk”, “Blu krop” i “Eliot”, koja se bere početkom avgusta. Otkup ima zagarantovan, a za jedan kilogram, kupci treba da izdvoje 18 maraka, prenosi RTRS.

Srpskainfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments