spot_img
NaslovnicaVijestiDruštvoDOKTOR BAĆO PRVI HIRURG IZ BiH SA RADOM U OKSFORDOVOM ČASOPISU

DOKTOR BAĆO PRVI HIRURG IZ BiH SA RADOM U OKSFORDOVOM ČASOPISU

Stanko Baćo /46/ iz prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović” prvi je hirurg iz BiH kojem je rad objavljen u Oksfordovom specijalizovanom časopisu “Britanski žurnal hirurgije” /British Journal of Surgery/ i jedini učesnik iz BiH čiji je rad prihvaćen i predstavljen na 46. Kongresu herniologa Evrope održanom krajem prošlog mjeseca u Pragu.
Riječ je o jednom od najznačajnijih medicinskih časopisa na svijetu, mjesečnoj publikaciji s tradicijom dužom od vijeka i sa najvećim faktorom uticaja od bilo kojeg časopisa opšte hirurgije u Evropi.

– Na to sam posebno ponosan i smatram to nevjerovatnim uspjehom – rekao je Baćo Srni.

Ovaj ljekar je i ranijim svojim radovima postao poznat i priznat i izvan granica BiH, naročito nakon uspjeha u veoma složenim i izrazito zahtjevnim operacijama gigantske kile inovativnom metodom TAR, rezervisanom za najkompleksnije, gotovo nerješive slučajeve, koja u BiH nije nikada ranije primjenjivana i koja se i u najrazvijenijim zemljama radi samo u specijalizovanim centrima.

– Nakon Pariza 2022. gdje sam održao predavanje na Svjetskom kongresu opšte medicine, Minhena prošle godine gdje sam na jubilarnom 140. Kongresu hirurga NJemačke održao predavanje o TAR metodi, prošlog mjeseca u Pragu sam taj rad predstavio i na uskospecijalizovanom 46. Kongresu Evropskog udruženja herniologa koji je okupio 1.100 učesnika iz 63 zemlje svijeta, među kojima su najveći svjetski stručnjaci za operacije kila – naveo je Baćo.

Za učešće na ovom kongresu dobio je 13,5 bodova Evropskog savjeta za akreditaciju za kontinuirano medicinsko obrazovanje.

– Britanski časopis je rad objavio 27. maja, dva dana uoči kongresa u Pragu gdje sam upoznao najeminentnije stručnjake za kile u svijetu, poput Volfganga Rajnpolda iz Hamburga koji ima više od 10.000 minimalno invazivnih operacija kila i čiji rad me inspirisao za dalji razvoj i napredak, ili Jurija Novickog iz NJujorka, tvorca nove tehnike za operacije velikih kila prednjeg i bočnog trbušnog zida – istakao je Baćo.

U aprilu ove godine Baćo je proveo dvije sedmice na Univerzitetskoj klinici KOC u Istanbulu.

– Zahvaljujući predsjedniku Udruženja endoskopskih hirurga BiH, profesoru Samiru Delibegoviću sa UKC Tuzla, omogućena mi je edukacija u klinici u Turskoj koja, između ostalog, ima 23 operacione sale, gama nož, tri Da Vinči robota i centar za transplantaciju organa – rekao je Baćo.

On je dodao da je imao priliku da se upozna sa laparaskopskim i robotskim operacijama kila želuca, tumora debelog crijeva, jetre i pankreasa, te transplantacijama bubrega i jetre.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments