spot_img
NaslovnicaVijestiLokalne vijestiJavor: Vidovdan je kroz istoriju srpskog naroda bio poziv na okupljanje i...

Javor: Vidovdan je kroz istoriju srpskog naroda bio poziv na okupljanje i sabornost (FOTO)

Manifestacija “Vidovdanski dani” počela je večeras u Omarskoj gdje se u porti Hrama Svetog cara Lazara tradicionalno okupljaju mještani i njihovi gosti uoči Vidovdana.

Na brojnim štandovima bile su izložene narodne rukotvorine i poslastice, koje su s ljubavlju pripremile domaćice iz Omarske i okolnih sela, a pripremljen je I bogat kulturno-umjetnički program.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je novinarima izjavio da svake godine uoči Vidovdana rado dolazi u Omarsku gdje se obilježava i slava hrama i ovog predivnog mjesta.

– Okupljamo se svake godine uoči Vidovdana da proslavimo slavu ovog divnog mjesta i ovdašnjeg hrama i drago mi je što se uvijek okupi dosta mještana svih generacija i gdje ima šta da se nauči o našoj istoriji i tradiciji – rekao je Javor.

On je dodao da je kroz istoriju Vidovdan bio poziv na okupljanje, na sabornost da očuvamo naš identitet.
– Poruka sa ovog mjesta je da treba da se okupljamo stalno, ne samo kada su neki značajni datumi – rekao je Javor.

On je dodao da grad Prijedor itekako ovdi računa o Omarskoj, da su uložena sredstva u izgradnju crkvenog doma koji je u završnoj fazi, da je izgrađena hladnjača za voćare te da je izdvojeno milion KM za početak izgradnje kanalizacione mreže.
Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Omarska Željko Romanić je izjavio da je Omarska je prepoznatljiva po mnogo čemu.

– Ovo je već postala tradicija i svake godine je sve više mještana i njihovih gostiju te pozivam sve da radimo na našoj dvorani, crkvenom domu i svim drugim objektima i sadržajima kojima ćemo mlade zaddržati u ovom mjestu – rekao je Romanić.

Pred izložbe rukotvorina i tradicionalnih jela, u Omarskoj je izložena i lovačka oprema i trofeji, organizovana io kotlićijada pe priređen bogat kulturno- umjetnički program u kojemsu učestvovali članovi KUD ” Omarska”, Dječiji vrtić “Palčić”, Izvorna ojkačka grupa “Timar” iz Jelićke te učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Omarske.

Obilježavanje Vidovdana, slave mjesne zajednice i crkve u Omarskoj nastavlja se sutra akcijom dobrovoljnog darivanja krvi te svečanom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments