U selu Lamovita obilježena je 82. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade. Tim povodom služen je parastos i položeni vijenci kod spomenika palim borcima ove brigade, ali i poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom kojeg je poginulo 16 mještana.
Predsjednik prijedorske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić podsjetio je da je ova brigada imala hrabrost, junaštvo i sve ono što je krasilo partizanskog borca.


– Brigada je prešla 21.000 kilometara. Krenula je odavde 21. maja 1942. godine kada je ovaj kraj bio jedini slobodan u porobljenoj Evropi. Tada, kada se 25 dana živjelo u slobodi, stvoreni su bili uslovi da se formira ta brigada, treća po redu u zemlji. Svaki drugi dan je vodila bitke i imala je 399 bitaka. Iz neprijateljskih redova je izbacila 14.847 neprijateljskih vojnika, a to je ogroman doprinos u borbi protiv fašizma – izjavio je Rodić novinaima.
Dodao je da je kroz nju prošlo 17.000 boraca, da su poginula 2.134 borca i oko 2.700 ranjeno.
– Odavde je krenulo 1.186 boraca, koliko ih je bilo na smotri, a kuda je god brigada prolazila priključivali su joj se borci iz drugih krajeva tako da je učestvovala u bitkama u BiH, Srbiji, u oslobođenju Beograda, na Sremskom frontu, u oslobođenju Zagreba i sve do granice sa Slovenijom, a gore je trebalo sačekati i ne dozvoliti da iz zemlje pobjegnu oni koji su okrvarili ruke i počinili zločine u ovoj zemlji, trebali su nekome da odgovaraju – naveo je Rodić.
Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar je istakao da je naša obaveza i dužnost da prenesemo mladim generacijama put naših predaka.

– To je bio put slobode, antifašizma, put mira na ovim prostorima, jer da nije bilo naših predaka ne bi bilo ni mira na ovim prostorima, a zajedno sa ostalim snagama pobijeđen je fašizam kao najveće zlo 20. vijeka. U ovoj godini obilježavmo 32 godine od formiranja Vojske Republike Srpske kao jedan od najznačajnijih datuma u bližoj istoriji srpskog naroda. Formiranjem Vojske Republike Srpske stvorena je i Republika Srpska u kojoj danas živimo u miru i slobodi – rekao je Kolar.
Iz redova Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade poteklo je 25 narodnih heroja, brigada je šest puta bila pohvaljena od vrhovnog komandanta, a pored mnogih odrena koje je dobila, odlikovana je i Ordenom narodnog heroja koji joj je uručen u Lamovitoj 25.maja 1975. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime