U organizaciji Mjesne boračke organizacije Prijedor 2 Urije i Organizacionog odbora susreta Urijaša, kod spomenika ispred OŠ “Petar Kočić” održan je parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće poginulim i umrlim borcima Urija. U Mjesnom odboru porodica poginulih i zarobljenih boraca i Mjesnom odboru boračke organizacije Prijedor 2 Urije ističu da je odavanje počasti stvaraocima Republike Srpske od velikog značaja.

– Veliki je značaj zato što je sa prostora Urija u proteklom ratu veliki broj srpskih boraca ugradio svoje živote u temelje naše Republike Srpske. Značaj je ogroman i treba ovo uvijek da se dešava na ovaj način, da se narod okuplja, da se porodice okupljaju, da dolaze borci – kaže Siniša Komljenović, predsjednik Mjesnog odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca.

– Upravo i sam spomenik je lociran na pravom mjestu, radi mladih pokoljenja i tu treba istrajati. Ove godine smo kao Mjesna boračka organizacija pristupili organizaciji dana Urijaša radi sveobuhvatnijeg, masovnijeg i većeg značaja – istakao je Marinko Bosančić, predsjednik Mjesne boračke organizacije Prijedor 2 Urije.

Parastos poginulim borcima Urija održava se tradicionalno svake godine, a predsjednik ovogodišnjeg Odbora susreta Urijaša Draško Vujić ističe da je važno održavati sjećanje na poginule junake, dodajući da se to nikada ne smije prepustiti zaboravu.

– Zaborav je najveće zlo koje može da zadesi jedan narod. Ubija jače od bilo koje granate i bilo kojeg metka. Mi preživjeli borci to ne smijemo i nećemo dozvoliti. Smatramo to najvažnijom našom obavezom. I dok smo god tu, mi ćemo se prisjećati i obilježavati ovaj datum – naglasio je Vujić.

Mjesna boračka organizacija Prijedor 2 Urije broji preko 1.500 članova i najbrojnija je na području grada. U gradskoj Boračkoj organizaciji ističu da se svim mjesnim organizacijama pruža maksimalna podrška u okviru realnih mogućnosti.

– Normalno da sve i jedna mjesna boračka organizacija ima apsolutnu podršku gradske Boračke organizacije, sa sredstvima koja jesu skromna, ali evo, od ove godine su, možemo reći, uduplana u odnosu na prethodnih 20 godina – rekao je Vojislav Kondić, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Pored organizovanja prisustva parastosima poginulim saborcima, u mjesnim boračkim organizacimjama pokrenuli su inicijativu za izradu svojih obilježja, kao što su zastava i majice sa grbom organizacije.

Zoran Sovilj/Kozarski

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime