Ispred ambulante porodične medicine u Omarskoj postavljena je skulptura “Kap života” čuvenog vajara Mile Prerada.

Riječ je o umjetniku iz Niševića kod Omarske koji više od polovine vijeka živi i radi u Njemačkoj, na ostrvu Rigen na Baltičkom moru.

– Bila mi je želja da postavim jednu skulpturu ovdje, na mjestu gdje se susreće narod koji dolazi za pomoć sa bolom, vraća se sa smijehom ili sa suzama. Ta suza je kap veselja ili kap tuge – izjavio je Prerad.

Direktor Ambulante porodične medicine u Omarskoj Aleksandra Stupar Radić izjavila je da je ova skulptura ujedno i opomena kako je život kratak i vrijedan i kako u životu ima i sreće i tuge.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić pohvalio je Prerada za promociju i očuvanje porijekla.

– Ono što je veoma važno je da se Prerad uvijek rado sjećao svojih korijena i da je uvijek zna ko je i odakle i sa ponosom isticao da je Srbin. Motivi njegovog rada su uvijek bili priroda, vjera i to je dokazivao nebrojeno puta ovdje – istakao je Milješić.

Preradove skulpture krase i “Okeaneum”, jedan od najpoznatijih njemačkih muzeja u Štralzundu, koji je pod Uneskovom zaštitom. Ispred ovog muzeja nalaze se samo Preradove skulpture, a jedna od njih jeste i “Rep kita”, koja je visoka tri metra i teška osam tona.

prijedorgrad.org

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime