spot_img
NaslovnicaVijestiLokalne vijestiUPISI U SREDNJE ŠKOLE POČINJU 17. JUNA

UPISI U SREDNJE ŠKOLE POČINJU 17. JUNA

Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo je konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2024/25. godini. U prvom upisnom roku, 17. i 18. juna, planiran je prijem dokumenata za učenike koji imaju 60 i više bodova, a od 26. do 28. juna za sve ostale đake. U julskom roku, od 01. do 03. jula, vršiće se prijem dokumenata, dok je od 08. do 12. jula predviđen upis učenika koji nisu upisali nijednu željenu školu.
Mašinska, Ugostiteljsko-ekonomska i Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru bilježe najveći broj deficitarnih zanimanja.
– Agrotehnički smjer sam prvenstveno upisala zato što volim poljoprivredu, živim na selu i to mi dosta pomaže u vezi sa školom. Svoj smjer bih preporučila svima, jer je odličan i profesori su ljubazni – rekla je Anastasija Vujinović, učenica Poljoprivredno-prehrambene škole.
Iz ove prijedorske škole napominju da je upis zanimanja koja nedostaju na tržištu rada šansa da učenici po završetku srednje škole brzo i lako dođu do zaposlenja.
– Od ove godine, Grad Prijedor stipendira učenike deficitarnih zanimanja. U prvoj godini, ova zanimanja finansira Ministarstvo prosvjete i kulture kroz stipendiju u iznosu od 100 KM po učeniku, dok za drugu, treću i četvrtu godinu, Grad finansira agroproizvođače, pekare, mesare i agrotehničare – rekao je direktor Goran Aničić. U prijedorskim srednjim školama računaju na ulazni faktor od 550 svršenih osnovaca, s tim da će izbor željenog zanimanja zavisiti od rezultata ostvarenih kroz osnovno obrazovanje. – Dokumentacija koja je neophodna za upis su originalna svjedočanstva od šestog do devetog razreda, izvod iz matične knjige rođenih, diplome koje dokazuju posebne rezultate na republičkim i višim nivoima takmičenja, diplome koje dokazuju rezultate iz predmeta značajnih za struku te određena rješenja Centra za socijalni rad i prijava koja se popunjava u prostorijama škole – poručila je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, Dražena Mršić.
Više informacija o svemu u vezi sa strukama i zanimanjima naši sugrađani mogu naći na aplikaciji Ministarstva prosvjete i kulture “Vodič kroz zanimanja”, koja je dostupna za besplatno preuzimanje na “google play” marketu. U srednje škole u Republici Srpskoj biće upisano 10.197 učenika.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments