Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su nacrt prvog rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 81.731.471 KM, što je za oko 10 miliona KM više od plana.  

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić kaže da se najveći dio ove razlike odnosi na kredit od 6,5 miliona KM za finansiranje kapitalnih projekata. Dodaje da su prihodi od PDV-a veći za 24 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

“Imali smo povećanje na strani prihoda kada su u pitanju porezi na lična primanja i kada je u pitanju PDV koji je veći za million i po KM. Takođe, Kabinet predsjednika Republike Srpske doznačio je sredstva gradu za završetak izgradnje i opremanje Dječijeg vrtića “Radost” u iznosu od 500.000 KM i 400.000 KM za zamjenu stolarije  Mašinske i Elektro škole “, izjavila je Kunićeva.

Jedini suzdržan glas tokom usvajanja nacrta bio je od samostalne odbornice Biljane Knežević.

“Mislim da je privreda okosnica svega, sve ostalo su sporedne stvari koje treba samo da se dopunjavaju, iz tog razloga sam bila suzdržana. Rekla sam u obrazloženju da neću biti protiv zato što generalno ne bi bilo korektno jer u budžetu postoje i one stvari koje su na korist našim građanima“, izjavila je Kneževića.

Samostalni odbornik Ranko Smiljanić kaže da je bitno što su povećani prihodi od gradskog garđevinskog zemljišta koji će prema procjenama biti veći od 300.000 KM u ovoj godini.  

“Problem su naknade od koncesija. Svi ste primjetili da su radovi na auto-putu u zastoju, ove godine nisu intenzivni kao prošle godine i rudnik “Mital” nije radio prva dva mjeseca i tu će biti sigurno manja koncesiona naknada, po ovoj stavci je upitno izvršenje. Prihodi od PDV-a su planirani od million i po KM za čitavu godinu, ako se pogledaju prihodi koje iznosi Uprava za indirektno oporezivanje BiH sigurno da bi ta sredstva koja dobija grad Prijedor  trebalo da budu veća”, smatra Smiljanić.

Odbornik SNSD-a Goran Velaula kaže da je dotacija u iznosu od 900.000 KM iz Kabineta predsjednika Republike Srpske veoma značajna, te da će u narednom period lokalna vlast nastojati da dobije još više novca od viših nivoa vlasti. Velaula je rekao da su odbornici usvojili i odluku da se isplate novčana sredstva za sanaciju dijela šteta prouzrokovanih poplavom iz decembra 2022. godine.

“Radi se o 200.000 KM koliko je dogovoreno sa premijerom RS, bitno je da je to dio pomoći za objekte stanovanja. U narednom periodu ćemo raditi na tome da više ne dolazi do zaplavljenja objekata. Radovima na Miloševici smanjili smo broj zaplavljenih objekata u Vrbicama i tom dijelu tamo, a  u narednom periodu ne bi trebalo da bude zaplavljenih objekata”, rekao je Velaula.

Javna rasprava o nacrtu rebalansa budžeta biće održana od 3. do 10. juna, nakon čega će u formi prijedloga ponovo biti na dnevnom redu Skupštine grada.

Bojana Majstorović/Kozarski

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime