spot_img
NaslovnicaVijestiDruštvoNINA MARINKOVIĆ, UČENIK GENERACIJE U PRIJEDORSKOJ GIMNAZIJI

NINA MARINKOVIĆ, UČENIK GENERACIJE U PRIJEDORSKOJ GIMNAZIJI

Decenijama već prijedorska Gimnazija „Sveti Sava“ je rasadnik obrazovanih i uspješnih ljudi. Među dobrim učenicima uvijek je  i jedan još bolji i najbolji, koji kasnije kroz čitav život s ponosom nosi zvanje učenik generacije. Ove godine ta čast pripala je Nini Marinković. Kaže da nije bilo nikakve dileme koju će srednju školu upisati i da je gimnazija bila pravi izbor za ostvarivanje njenih želja za obrazovanjem.

– U početku škola je bila samo zabava, malo igre, malo učenja, ali ništa ozbiljno. Kako smo napredovali kroz razrede, priča je postajala sve ozbiljnija. Kada smo došli u srednju školu, to nije bilo samo puko učenje već i uživanje. Kada se odabere put kojim ćemo ići u životu, to postaje zanimljivije. Za mene je učenje sticanje novih znanja, ali i vaspitanje. Za mene gimnazija nije bilo samo to da nešto naučim i odgovaram već i opšte obrazovanje, da sutra kada uđem u svijet znam dosta više nego što možda neko iz neke druge škole poznaje. Izbor za gimnaziju  je pao  već  oko šestog, sedmog razreda, tad sam znala da ću se usmjeriti ka tome. Dosta mojih prijatelja i iz porodice je završilo gimnaziju i nekako mi je bilo prirodno da i ja nastavim tim putem. Nisam se pokajala što sam odabrala baš gimnaziju, ona mi je otvorila put na sve strane. I da mogu ponovo je upisati, upisala bih je – kaže Nina.

Nina iatiče da joj je gimnazija omogućila opšte obrazovanje sa kojim  uspješno može krenuti na nove životne puteve. Ima Nina i jednostavan recept za usklađivanje učenja i slobodnih aktivnosti.

– Moram reći da najveću ulogu igra motivacija, želja i upornost, naravno. Potrebna je jako dobra organizacija. To je puno posla, dosta obaveza, ali uz pravu organizaciju i dovoljno volje da se to uradi, može se postići. Nakon što dođem iz škole, rasporedim svoje vrijeme kako treba. Ostavim naravno vremena za učenja a ostatak je za druženje i za prijatelje. Uz pravu organizaciju, uvijek ostane vremena – kategorična je Nina.

Pored zdravog odnosa prema učenju, obrazovanju i znanju, Nina je odlučila da svoj karakter gradi i tako što će kao učenik naći neki posao i zaraditi pristojan džeparac.

– Prošle godine kada sam završila 3. razred odlučila sam da se zaposlim sezonski. Radila sam u pekari i stvarno mi je bilo lijepo. Jako je lijepo iskustvo kada zaradiš svoj novac i kada ne protraćiš ljeto. Jako je lijepo iskustvo bilo pa sam odlučila vratiti se ove godine. Do odlaska na fakultet ću nastaviti da radim – kaže Nina.  

Ovogodišnji učenik generacije u prijedorskoj gimnaziji Nina Marinković upisala je Fakultet za farmaciju u Ljubljani. Odabtrala je smjer laboratorijska biomedicina. Kaže da u sebi oduvijek nosi želju da pomaže ljudima i dodaje da će joj, kada završi fakultet, laboratorijska ispitivanja i istraživanja pomoći da tu svoju želju i ostvari.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments