Na poziv njemačke firme EMKA: PADOBRANCI IZ BiH GOSTOVALI U DONJOJ SAKSONIJI

0
918
Torsten Bauer, gradonačelnik grada Uslar (lijevo) i Klaus Mathies (desno) u društvu sa našim padobrancima.

U izvještajima sa svakog takmičenja, pa i padobranskog, po logici stvari u prvom planu je rezultat, ali sa ovog gostovanja u Njemačkoj, zanimljivije od toga šta se desilo na takmičenju je priča o tome – kako se dogodilo da padobranci tamo uopšte odu.

Najvažnije o takmičenju. U gradu Uslar, u drugoj po veličini njemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saksonija (Niedersachsen), polovinom septembra, održan je D-Cup, otvoreno prvenstvo Njemačke u padobranskim skokovima na cilj.

Ekipa „Skydive Banjaluka“: Srđan Nešić, Siniša Vujaković, Boban Ivetić, Zoran Kovačević, Draško Lajić (slijeva)

U konkurenciji devet ekipa iz zemlje domaćina, Holandije, Belgije, Austrije i Švedske, učestvovali su i padobranci iz Bosne i Hercegovine – kombinovana ekipa najboljih „ciljaša“ Aeroklubova „Skydive Banja Luka“ i „Prijedor“, u sastavu: Boban Ivetić, Zoran Kovačević, Srđan Nešić, Siniša Vujaković i Draško Lajić. Naši se nisu osramotili u Njemačkoj, svjetskoj padobranskoj velesili. Do pred kraj takmičenja u igri za bronzanu medalju, ekipa je na kraju osvojila četvrto, a najbolje plasirani pojedinac, Draško Lajić, osvojio je visoko sedmo mjesto.

Ali, otkud BiH padobranci u sjevernoj Njemačkoj, 1.300 kilometara i 16 sati vožnje daleko od Prijedora i Banje Luke, na takmičenju koje sebi, finansijski, ne bi mogli da priušte?

Sve je počelo dolaskom reprezentacije Njemačke na Svjetsko padobransko prvenstvo, 2014. godine u Banjaluci. Učešće Nijemaca sponzorisala je njemačka firma EMKA, koja proizvodne pogone ima i u Srbiji i BiH. U delegaciji Njemačke bio je i Klaus Matis (Klaus Mathies), bivši padobranac, predsjednik Padobranskog kluba Remšajd (Falschirmclub Remscheid e.V.).

KO JE FIRMA EMKA?

Firma EMKA (EMKA Beschlagteile GmbH & Co. KG), osnovana je 1932. godine, sa sedištem u Velbertu u Nemačkoj. U proteklih gotovo devet decenija EMKA grupa razvila se u svetskog lidera u oblasti sistema zaključavanja, šarki i zaptivki, koji se koriste u ormarima i kontrolnim ormarima za elektroniku i elektrotehniku, a u oblasti tehnologije klimatizacije i transporta jedan je od vodećih proizvođača brava.

Na osam lokacija u Svijetu proizvodi preko 15.000 komponenti za industriju i stambenu izgradnju. Dve trećine proizvodnje se izvozi. Međunarodna distribucija se odvija u 52 zemlje, preko sopstvenih filijala i agencija.

Od 2005. godine u EMKA grupu integrisan je i proizvodni pogon u Goraždu, gdje se odvija serijska proizvodnja specijalnih proizvoda, sa težištem na dizajnu i konstrukciji kalupa, ubrizgavanju plastike, livenje cinkom, probijanje, obradu površina i tehnologiju zaptivne pjene.

Privatna kompanija „Bekto Precisa“, (vlasnik Redžo Bekto), sa sjedištem u Goraždu, osnovana je 2005. godine, a u sastavu EMKA grupacije posluje od prošle godine. Kompanija proizvodi alate i delove za brizganje, prije svega za automobilsku i elektroničku industriju.

Nijemac je ponio jako lijepe utiske iz Banjaluke, nikad nije zaboravio gostoprimstvo organizatora, sjetio se toga kad je EMKA prošle godine preuzela firmu „Bekto Precisa“ iz Goražda, vidio u tome još jednu vezu Njemačka – BiH i došao na ideju da uzvrati Banjalučanima nekadašnje gostoprimstvo.

EMKA je podržala ideju, kontakt je uspostavljen  preko prijedorske sportske legende Siniše Vujakovića, najpoznatijeg BiH padobranca, koji je ugovorio sve detalje – i kombinovana Banjaluka-Prijedor ekipa obrela se u Donjoj Saksoniji.

Uspostavljen je i kontakt sa Žaklin Gaše (Jacqueline Gasche), iz njemačke firme Airtec GmbH & Co. KG Safety Systems, proizvođača automata Cypres za otvaranje rezervnih padobrana – uređaja koji su spasili hiljade života. (u sredini)

„Sedamnaest sati dugo putovanje u jednom smijeru pokazalo se kao veći izazov od samog takmičenja“, priča nam Zoran Kovačević, vođa ekipe „Skydive Banjaluka“, „ali isplatilo se. Dočekali i ugostili su nas kao da smo svjetski prvaci!? Organizator nas je pozdravio lično, svakog ponaosob, predstavljeni smo gradonačelniku Uslara, omogućeno nam je da izvedemo par trenažnih skokova, dobili smo bonove za ručak za oba dana, poklon-majice, prvi put otkad takmičimo van BiH nismo morali da spavamo u šatoru, a na kraju takmičenja dobili smo svi i poklone od domaćina. Ja ovako nešto nisam ni doživio, ni sanjao da je moguće. Nezaboravno! Hvala prije svega firmi EMKA, naravno Klausu Matisu, bez koga ničeg ne bi ni bilo, ali i Siniši Vujakoviću, koji je vukao konce u pozadini.“

Ova sportska bajka, gotovo nestvarna u današnjem profitno orijentisanom, „koliko para – toliko muzike“ svijetu, imala je širokog odjeka i pribavila, doskora potpuno nepoznatoj, firmi EMKA velike simpatije u banjalučkoj i prijedorskoj javnosti.

Iz Padobranskog kluba „Skydive Banjaluka“ poručuju da će pozvati ekipu Padobranskog kluba Remšajd da učestvuje na predstojećem 7. Memorijalnom kupu „Pet zvijezda“, koji će biti organizovan od 12-13. oktobra, na Aerodromu „Zalužani“.