TANJA TOPIĆ O KRIZI U KOALICIJI: „DNS je primio mnogo javnih šamara od Dodika“

0
964
Tanja Topić/ foto Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube

Problem na relaciji DNS – SNSD, koji već dugo tinja, sada je kulminirao, ali ništa još nije gotovo, jer stranka Marka Pavića, uprkos odluci da “zaustavi djelovanje u koaliciji sa SNSD”, još uvijek taktizira.

Ovako je politička analitičarka Tanja Topić za Srpskainfo ocijenila situaciju nakon jučerašnje odluke Predsjedništva DNS i oštrog pisma Marka Pavića Miloradu Dodiku.

– Ovo nije konačan izlazak iz koalicije, da jeste, DNS ne bi javno pozvao čelnike SNSD na razgovore. Dakle, ostavili su odškrinuta vrata i razgovora će vjerovatno biti, to se može isčitati iz prvih reakcija iz SNSD-a. Iz izjava Željke Cvijanović i Radovana Kovačevića može se zaključiti i da su u SNSD-u ipak iznenađeni potezom DNS-a – kaže Topićeva.Ona podsjeća da problemi u odnosu dvije vodeće stranke vladajuće koalicije u RS već dugo tinjaju, a da su javno izbili na vidjelo nakon posljednjih izbora, kada je Dodik počeo obračun sa “mangupima” iz redova DNS-a, koji su, kako je tvrdio, tokom kampanje radili protiv njega i SNSD-a. Uslijedila je prava sječa kadrova DNS-a.

– DNS je od Dodikove stranke dobio puno javnih šamara, ali su uvijek do sada okretali drugi obraz i uvijek su kalkulisali, da ne izgube pozicije u vlasti. Ako sada izađu iz koalicije pokazaće zakašnjelo dostojanstvo, ali će i preuzeti veliki rizik. Uvijek je moguće da stranački kadrovi, koji su na pozicijama, napuste DNS i priklone se Demosu ili nekoj drugoj stranci, da bi te pozicije sačuvali. U tom slučaju dolazi u pitanje čak i opstanak DNS-a i to je rizik zbog kojeg se nisu usuđivali da se ranije suprotstave SNSD-u – ocjenjuje Tanja Topić za Srpskainfo.

Rizik su ipak, kaže, preuzeli, ali kad je već došla voda do grla i kad su satjerani u ćošak, pa nisu imali mnogo izbora.

– Okidač je bila situacija u Prijedoru, koji je tvrđava DNS-a, a Pavićeva stranka bi tu tvrđavu sada mogla da izgubi. Ipak, nije isključeno da će se kaolicioni partneri i nakon svega opet nekako nagoditi – zaključila je Topićeva.

izvor: Srpska Info