Do 65 godina oružni list vrijedi deset godina, poslije 65-te trajno

0
1521

U Policijskoj upravi Prijedor primjenjuju i preventivnu praksu da one kojim ističe oružni list, 40-tak dana prije roka, obavještavaju da ga moraju zamijeniti. Dobra praksa, s obzirom da neblagovremena zamjena oružnih listova, za oružje za ličnu bezbjednost, znači pištolje i revolvere, može biti sankcionisana prilično solidnom novčanom kaznom, i u prekršajanom postupku i oduzimanjem oružja, dijelova oružja, municije i oružnih listova. Potvrdila je ovo Jelena Samardžija, načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove u PU Prijedor, i dodala  da uz zahtijev za zamjenu oružnog lista potrebna i određena dokumentacija.

– Ljekarsko i uvjerenje da se protiv lica ne vodi krivični postupak, taksa, lični dokumenti, lična karta i uplata za oružni list – kaže Samardžija.

Zamjena oružnog lista košta nešto malo manje od 150 maraka. On za lica mlađa od 65 godina vrijdi deset godina, a iznad 65 godina starosti vrijedi trajno. Inače svi koji imaju oružje evidentirani su i u Poreskoj upravi RS-a. Na godišnjem nivou za svaki komad oružja koji potpada pod lično naoružanje plaća se i 15 maraka poreza.