Darko Cvijetić dobitnik nagrade Fric za roman Schindlerov lift

0
575

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Fric” koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze je Darko Cvijetić za knjigu “Schindlerov lift”, saopštio je Buybook. Schindlerov lift je 2018. godine objavila izdavačka kuća Buybook, a roman je 2019. okrunjen još jednom prestižnom književnom nagradom, “Kočićevim perom” koje dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd.

Nagradu Fric osnovao je sedmičnik Express i ona dobitniku donosi 75 hiljada kuna i skulpturu žiroskopa. Ime je dobila prema nadimku književnika Miroslava Krleže. Dodjeljuje se od 2018. godine, a prvi dobitnik bio je još jedan Buybookov autor, Damir Karakaš, kojem je ova nagrada dodijeljena za knjigu Sjećanje šume.

Darko Cvijetić autor je niza pjesama, kratkih priča, režiser je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Njegove pjesme prevođene su na francuski, engleski, njemački, slovenski, hebrejski, albanski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš. Od 2013. godine uređuje književni blog “Hypomnemata”. Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Hrvatskog društva pisaca.

izvor: Klix