Kreirajte svoje vrijeme, manje slušajte vijesti i poštujte preporuke ministarstva zdravlja

0
955

Prije desetak dana Psihijatrijska služba prijedorske bolnice privremeno se preselila u JU Dom za djecu i omladinu ometenu u razvoju u Čirkin Polju. Tamo na raspolaganju imaju 12 kreveta i prostor u kojem je trenutno zbrinuto šest srednje teških pacijenata. Osim u hitnim slučajevima, stručnu pomoć, pogotovo kad je riječ o pacijentima pod terapijom, ali i građanima kojim treba pomoć pružaju i telefonom na broj 066 693 194.

Načelnica Psihijatrijske službe, doktor Slobodanka Grujić Timarac kaže  da vrijeme pandemije virusa korona, mjere da ostanemo kući, karantin, ali i izolacija najviše pogađaju ljude koji već imaju simptome  anksioznosti, napade panike, straha od zarazne bolesti, problem sa samoćom …Problem su i informacije koje po savjetu stručnjaka ipak treba dozirati.

– Brojne informacije su lako dostupe, ali ih treba dozirati i vijesti slušati najviše jednom do dva puta dnevno. Vrijeme treba kreirati onako kako nam  to najviše odgovora u smislu da radimo nešto što smo dugo željeli a za to recimo nismo imali vremena, ono što nam čini dobro i ono što volimo. I da pažljivo slušamo i poštujemo preporuke Ministarstva zdravlja – kaže dr Grujić Timarac i naglašava da pomoć građanstvu u smislu kako što lakše prebroditi ovo vrijeme telefonom nudi i Centar za mentalno zdravlje.

Psihijatrijska služba i u vanrednim uslovima ima dovoljno stručnog kadra, ljekara i medicinskog osobolja, svu potrebnu zaštitnu opremu, maske, rukavice, odijela, te dezinfekciona sredstva.