U UG „Optimisti“ u dva dana podijeljeno je nekoliko stotina kurbana.

-Juče smo podijelili 240 kurbana na području grada Prijedora, od Puharske, Starog Grada, Zagrada, Raškovca pa sve do Čejreka. I danas nastavljamo s podjelom, opet u gradu Prijedoru. Zahvaljujem se svim donatorima koji su prepoznali ovu našu humanu priču, ovo što radimo, jer bez njih ne bi uspjeli u ovoj akciji darivanja i dobrote.

Kurban odmah siječemo pred našim korisnicima, da bi se donatori uvjerili da će biti podijeljen onim koji su u velikoj potrebi. Evo i vi se na licu mjesta možete uvjeriti da je došlo vrlo teško vrijeme, tako da će ovo što dajemo od srca onim koji nemaju biti dovoljno da bar danas naprave jedan bolji ručak – rekao je Zijad Ćanić Ćana, predsjednik UG „Optmisti“ u čijem sastavu djeluje istoimena javna kuhinja koja svakodevno priprema oko 240 obroka za siromašne svih nacija.

Dodaje da su im kurbane donirali brojni i ne samo Prijedorčani već i Ključani, mještani Blagaja kod Novog Grada.

– Sve ih moram pohvaliti, a posebno mještane Kozarca koji su nesebično učestvovali u ovoj našoj priči. Želim da pomenem gospodina Saleša iz Kozarca koji nam je donirao 1.500 KM s tim da meso za potrebe naše kuhinje uzimamo u mesnici „Gulaš“ u Kozarcu. Hvala svim i onim koji su donijeli jedan ali i više kurbana – zahvali se donatorima Ćanić.  

Dodao je da je iz dan u dan sve teže zadovoljiti potrebe svih korisnika narodne kuhinje

– Ne mogu kriti da je sve teže i teže. Osjetilo se i da nema dijaspore. Pogotovo ljudi slabijeg materijalnog stanja koji su nešto očekivali od dijaspore. U septembru dolazi škola, mora se kupovati ogrev i mada ne smijemo biti pesimisti, jer nam to ni ime naše organizacije ne dozvoljava, sigurno možemo očekivati tešku zimu – rekao je Ćanić.

Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Prijedoru ali i dalje čestitao je Kurban Bajram riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun uz želju da ovaj veliki muslimanski praznik provedu u zdravlju, sreći, porodičnom krugu i uz prijatelje.