foto: Ilustracija

Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor,  danas je na konferenciji za novinare ocijenio da je u avgustu održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području koje pokriva ova Uprava. On je novinarima rekao da su u ovom periodu kontrolisana 43 migranta, kao i da je nakon odluke Vlade USK povećan broj migranata na međuentitetskoj liniji, ali i angažman poicijskih službenika koji budno prate stanje bezbjednosti na ovom području.

– Policijski službenici ove Policijske uprave putem nadležnih policijskih stanica Krupa na Uni i Novi Grad, kao i sa kompletnim resursima kojim raspolažu unutar Policijske uprave aktivno prate stanje bezbjednosti na navedenom području. Obilazimo teren uz magistralu, ali i po dubini teritorije te tom prilikom sprovodimo mjere i radnje s ciljem zaštite lične i imovinske bezbjednosti naših građana, odnosno zaštite i lične bezbjednosti i migranata koje zateknemo na tom području – rekao je Vujanović.

On je danas posebno istakao angažman policijskih službenika na rasvjetljavanju krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, te podsjetio na otkrivanje počinilaca teške krađe u Omarskoj koji su otuđili oko 13.000 maraka. Pronađen je i dio ukradenog novca, kao i predmeti kupljeni nakon teške krađe, a lica predata u nadležnost prijedorskog Tužilaštva. 

Goran Mikanović, načelnik Sektora kriminalističke policije, rekao je da je najviše počinjenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta iz oblasti imovinskih delikata.

– Takvih je 28 što je 22 krivična djela manje u odnosu na uporedni period. Krađa i teških krađa evidentirano je 14 u odnosu na 36 iz istog period prošle godine, dok rasvijetljenost krivičnih djela protiv imovine po NN izvršiocu izosi 50 odsto – rekao je Mikanović.

Mario Milašin, načelnik Sektora policije, rekao je da u avgustu zabilježeno čak 50 odsto manje prekrašaja javnog reda i mira koji se odnose na prosijačenje.

– U oblasti bezbjednosti saobraćaja u prošlom mjesecu evidentirano je ukupno 3.057 prekrašaja. Takođe, evidentirane su 84 soabraćajne nezgode ili 36 manje u odnosu na uporedni period. Dvije saobraćajne nezgode bile su sa poginulim licima, smrtno su stadala dva vozača mopeda, jedan na području Ljubije i jedan na području Kostajnice. U četiri nezgode teško su povrijeđena lica, u 17 lakše, dok je 61 nezgoda bila sa materijalnom štetom – rekao je Milašin.

On je podsjetio na akcije realizovane iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, poput „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ i „Zaštitimo djecu u saobraćaju“. Ove aktivnosti s akcentom na brzinu i alkohol biće nastavljene i u narednom periodu. Načelnik Vujanović danas je pozvao vozače da posebnu pažnje obrate na bicikiste i pješake van naseljenih mjesta, naročito u periodu kada dolazi do smanjene vidljivosti u saobraćaju.