Sekcija broj 3: Donji Volar, Jugovci, Cikote Lovačkog udruženja „Ljubija“ od danas je bogatija za 19 pionira: 17 dječaka i dvije djevojčice. Oni su zvanično primljeni u ovu sekciju na svečanosti u lovačkom domu u Volaru. Mnogima od njih lov je u krvi, jer nastavljaju tradiciju svojih djedova i očeva. Među najmlađim podmlatkom Sekcije broj tri su osmogodišnji Aleksandar Malić i godinu stariji Belmin Mašić.

– Sretan sam, jer sam primljen u ovu sekciju. Sviđa mi se svečanost, a i trofeji – kaže Aleksandar.

– Došao sam, jer želim da se učlanim, da budem ovdje predsjednik sekcije i veliki lovac kao moj babo – jasan je devetogodišnji Belmin.

Jedan od devetnaest pionira koji su od danas zvanično dio Sekcije Donji Volar, Jugovci, Cikote je desetogodišnji Andrija Vujić.

– Volim prirodu, druženje i lov. Djeda i tata ovdje love, pa sam došao i ja da lovim s njima. Imam i svoje lovačke pse, Cara i Bijelog – otkriva Andrija.

Luka Graonić očekuje da će, učlanjivanjem u Sekciju broj tri, steći nova iskustva i poznanstva te nastaviti putem iskusnih lovaca – djeda i oca. Podmlatku lovaca pridružile su se dvije sestre, Tamara i Tijana Malić.

– Imam 11 i po godina, a uključila sam se u lovce, jer to vole i moj tata i brat – otkriva mlađa Tamara.

Sekcija br. 3 – Donji Volar, Jugovci, Cikote jedna je od šest sekcija Lovačkog udruženja „Ljubija“. Da bez mladih nema budućnosti, svjesni su u ovom udruženju. Predsjednik Skupštine Draško Vujić ponosan je na promociju novih članova:

– Svako udruženje koje ima podmladak, ima i perspektivu. Mi ćemo učiniti sve da mladi budu na pravi način uvedeni u lov, da znaju šta je lovačka etika i da poštuju lovačka pravila. To je naša perspektiva – jasan je Vujić.

Sekcija broj 3 ima 49 članova. Predsjednik Saša Marčeta ističe da tokom godine, osim lova, imaju niz drugih aktivnosti: pravljenje solila, hranilica, a tu su i radovi na lovačkoj kući.

–  Izgradnju smo počeli 2015. godine i ona traje do danas. Ima tu dosta kvadrata, a i posla da se završi. Na spratu treba završiti dvije prostorije. U prizemlju se nalazi veliki prostor za redovne, dnevne aktivnosti, pecana i predulazni dio gdje smo danas obavili ocjenu lovačkih trofeja – kaže Marčeta.

Ovog puta izostala je lovačka čorba, ali lovci nisu bili gladni, za što se pobrinuo Miloš Latinović. On je pripremio ukusnu domaću čorbu.

– Nisam koristio divljač, malo je to lovcima i dosadilo, pa sam za promjenu spremio junetinu. Ima je dovoljno da se dobro najede četrdeset ljudi – ponosno će Latinović, ne prestajući da miješa mirisnu čorbu.

Otkrio nam je i tajnu svake dobre čorbice – lagano krčkanje i dosta mirođija. Takođe da meso 24  sata odleži u pajcu. To posebno važi za srneću divljač i mladog vepra.

Pored prijema mladih članova, danas su ocijenjeni lovački trofeji pod budnim okom Milana Becnera, predsjednika Komisije.

– Obavezni smo da svake godine, po završetku lova, ocijenimo lovačke trofeje. Trofejna vrijednost ove godine je solidna, prosjek je nekih 70 do 75 poena i s obzirom na sve okolnosti, možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima. Ukupno je odstreljeno 26 srndaća u ovoj godini – ističe Becner.

Najbolje trofeje imali su Nemanja Batoz i Vili Becner.

Bogat izbor trofeja – rogova srndaća – rezultat je uspješne sezone, koja je počela sredinom maja. Iako lov na ovu divljač, po pravilniku godišnjeg plana gazdovanja, traje do sredine septembra, lovci su ga ispunili već početkom avgusta, ističe Bojan Becner, predsjednik Lovačkog udruženja „Ljubija“.

– Već petnaestak dana u toku je lov na divlje svinje. One prave štetu na usjevima i već je bilo određenih uspjeha i odstrela. Sezona lova na divlju svinju traje do 1. januara, a to je i najatraktivnija divljač koja se trenutno odstreljuje i lovi. Inače cijelu godinu traje lov na štetočine. Imamo problem sa šakalima i psima lutalicama, ali radimo na tome. Ne zanemarujemo ni lovnu infrastrukturu: od lovačkih čeka, kuća, do unošenja divljači. U prethodnom periodu unijeli smo u lovište 30 zečeva koje smo kupili zahvaljujući Agenciji za agrar RS. Dakle, radimo i idemo naprijed – zaključuje Bojan Becner.

Lovačko udruženje „Ljubija“ ima 260 članova, raspoređenih u šest sekcija. Raspolažu lovnom površinom od 13 i po hiljada hektara.

izvor: Kozarski