SINIŠA VUJAKOVIĆ NA POBJEDNIČKOM POSTOLJU

*Nastupajući za ekipu Freeteam Italy, prvotimac Aerokluba „Prijedor“ i austrijskog FS Kärnten osvojio treće mjesto u ekipnoj konkurenciji.

Na sjeveru Italije, u podnožju Dolomita, na ušću rijeke Ardo u Pijave, u Belunu, glavnom gradu regije Veneto, proteklog vikenda održan je Svjetski padobranski kup. U padobranskoj metropoli Italije i Evrope okupio se dio svjetske elite u disciplini skok na cilj –18 ekipa, 90 takmičara, da odmjeri snage na jedinom od planiranih šest ovogodišnjih Svjetskih kupova – iz kultne Parachute World Cup Serie. Svi ostali kupovi su, zbog pandemije, prvo pomjerali termin održavanja, a na kraju i otkazani. Na takmičenju je nastupio i Siniša Vujaković, reprezentativac Austrije, standardni prvotimac Aerokluba „Prijedor“ i austrijske ekipe FS Kärnten.

Najtrofejniji BiH „ciljaš“ bio je prijavljen u ekipi matičnog kluba iz Klagenfurta, ali mu se tim, iz razloga u direktnoj i indirektnoj vezi sa pandemijom, posljednjih dana pred Svjetski kup bukvalno raspao. Ista sudbina zadesila je i domaći Freeteam Italy, šampionsku ekipu iz svjetskog vrha u ovom sportu, sastavljenu od starih majstora padobranskog sporta. Talijani su ponudili Vujakoviću upražnjeno mjesto u ekipi, ovaj je sa zahvalnošću prihvatio – što se pokazalo kao dobitna kombinacija!

„To je za mene bila velika čast, ali istovremeno i veliko psihološko opterećenje“ rekao nam je Vujaković. „Takmičio sam ja i ranije u jakim ekipama – Prijedor, Aqualife Graz, reprezentacija Austrije… ali sam tada bio u punoj trenaži, u formi, samopouzdan. Ovaj put nisam imao ništa od toga, a uz sve to skakao sam i na najtežem mjestu, kao vođa ekipe – što je dodatna odgovornost. Ali, biće da me šampionski mentalitet slavne ekipe dodatno motivisao i natjerao da pružim trenutni maksimum.“

Prvi takmičarski dan, poslije šest od planiranih osam skokova, Freeteam Italy završio je na odličnom petom mjestu, kao najbolja amaterska ekipa, sa samo jednim centimetrom zaostatka za četvrtoplasiranim i tri centimetra do bronzane medalje. Finalni dan pružio je, za Svjetski kup tipičnu, dramatičnu borbu za medalje i odluku u zadnjem skoku. U predzadnjem, sedmom turnusu, Vujaković pogađa „nulu“,njegova ekipa pokazuje da ni šampioni nisu „operisani od živaca“, ali i konkurencija pokazuje slabosti i Freeteam Italy ipak izbija na četvrtu poziciju, sa samo dva centimetra više od ekipe Kraljevske vojske Danske. U zadnjem, odlučujućem skoku, Talijani sakupljaju 11 centimetara, Danci tri više – i gube bronzanu medalju za samo jedan (!) centimetar. Konačan redosljed: Vojska Njemačke, profesionalna ekipa PD Factory team iz Italije, Freeteam Italy. Prvi put u istoriji Svjetskog kupa jedna čisto amaterska ekipa osvojila je pehar! Prvi put u istoriji prijedorskog i BiH padobranstva jedan domaći takmičar popeo se na pobjedničko postolje u ekipnoj konkurenciji ovog prestižnog takmičenja!

Pokvarivši katastrofalnom greškom u drugom skoku šanse za vrhunski pojedinačni plasman, Vujaković je, sa ukupno 17 centimetara, u master-kategoriji zauzeo 11. a u generalnoj konkurenciji 21. mjesto.

„Ja sam već imao tu privilegiju da jednom u karijeri osvojim vicešampionsku titulu na Svjetskom kupu, u pojedinačnoj, master-kategoriji, ali o pobjedničkom postolju u ekipnoj konkurenciji nikada nisam ni sanjao. I eto, sticajem okolnosti i ironijom sudbine, baš u ovoj i za mene privatno i za sve sportiste, i za čovječanstvo crnoj godini – posrećio mi se taj istorijski uspjeh“, rekao nam je Vujaković.

„Ovom prilikom zahvaljujem i portalu Info Prijedor na medijskoj podršci i praćenju moje karijere.“