POTREBNI SAOBRAĆAJNI ZNAKOVI ZA OGRANIČENJE BRZINE U NASELJENOM MJESTU

0
2496

Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Prijedor ponovo je zatražila od nadležnih institucija da se na području Prijedora postave saobraćajni znakovi za ograničenje brzine, jer je već četvrtu godinu na području grada dozvoljena brzina kretanja za motorna vozila 80 kilometara na čas.
“Prema našim procjenama, potrebno je i dovoljno sedam saobraćajnih znakova na području grada, a imamo samo jedan”, izjavio je komandir stanice Goran Gavranović na zasjedanju Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora.

On je naglasio da je potrebno riješiti i pitanje video-nadzora koji je grad nekada ranije imao, ali odavno već nema, a da je i jedno i drugo pitanje od izuzetnog značaja za bezbjednost saobraćaja, kako u prevenciji saobraćajnih nezgoda, tako i prilikom vršenja uviđaja kada se one dese i eventualnog kasnijeg procesuiranja.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH na snazi je od 15. februara 2017. godine i on propisuje postavljanje odgovarajućih znakova u naseljima i naseljenim mjestima bez kojih ne vrijedi ranije pravilo da je ograničenje 50 kilometara na čas.

Iz Policijske uprave Prijedor navode da je za devet mjeseci ove godine na broj 122 primljeno 1.905 poziva građana koji su prijavili krivična djela, narušavanja javnog reda i mira i saobraćajne nezgode, što je, prema riječima policijskih službenika, od ogromnog značaja za rad policije u zajednici, a naročito u slučajevima zaticanja izvršilaca na mjestu događaja.

Srna