Gradonačelnik Prijedora raspisao je danas konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2020/21. godinu. Grad dodjeljuje tri vrste stipendija: prema socijalnom statusu, deficitarnosti zanimanja i uspjehu u školi. Za učenike deficitarnih zanimanja dodjeljuje se 35, a za odlikaše takode 35 stipendija, dok prema socijalnom statusu broj stipendija nije ograničen, rekao je Stevica Dronjak, šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije.

– U Odjeljenju za društvene djelatnosti izrađen je jednostavan zahtjev, koji učenici lako mogu da popune, a na poleđini zahtjeva nabrojana je sva potrebna dokumentacija – rekao je Dronjak, apelujući na roditelje i učenike da dokumentacija bude potpuna, kako ne bi odbijali prijave zbog formalnih nedostataka.
Za stipendije za deficitarna zanimanja mogu konkurisati đaci sa prosjekom ocjena 3,50 i više, koji se školuju za tehničare informacionih tehnologija, mehatronike, elektroenergetike ili CNC tehnologije, te auto-električari, auto-mehaničari, varioci i obrađivači metala rezanjem.

Stipendije za uspjeh u školi mogu ostvariti odlikaši koji su završili prethodne razrede srednje škole sa prosjekom 4,5 i više. Pravo na stipendije prema socijalnom statusu mogu ostvariti djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do pete kategorije, djeca bez oba roditelja, djeca samohranih roditelja, djeca čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni i sa utvrđenim socijalnim statusom, djeca sa invaliditetom koja su korisnici prava na tuđu njegu i pomoć, djeca iz porodica sa četvoro ili više djece i djeca roditelja sa statusom civilne žrtve rata ili koja su i sama civilne žrtve rata. Svaki kandidat prijavu može podnijeti za samo jednu od ovih stipendija, pod uslovom da ne prima stipendiju iz drugih javnih izvora.


Zbog izmjene Pravilnika, studenti i učenici koji su ostvarili pravo na stipendiju u prošloj školskoj godini, ponovo se moraju javiti na konkurs, dok se stipendistima iz ranijeg perioda stipendija automatski produžava. Što se tiče mjesečnog iznosa, gradonačelnik će po obavljanju kompletne procedure donijeti posebnu odluku kojom će utvrditi visinu stipendije za srednjoškolce, a ona sigurno neće biti manja od dosadašnjih 70 KM, – pojašnjava Stevica Dronjak.

Konkurs za studentske stipendije biće objavljen po okončanju ispitnih rokova na fakultetima, sredinom novembra. Prijedor je prvi grad u Republici Srpskoj koji, od ove godine, daje stipendije i za studente na 2. i 3. ciklusu studija. Prijedlog je da se izabere po 10 najboljih studenata sa 2. i 3. ciklusa, te da se studentima na masters studiju dodijeli 3.000 KM u jednoj tranši, a onima na doktorskim studijama po 5.000 KM.

Za stipendije učenika i studenata u školskoj/akademskoj 2020/21. godini iz gradskog budžeta biće izdvojeno 800.000 KM. Javni konkurs je objavljen u današnjem broju „Kozarskog vjesnika” i na internet stranici Grada Prijedora www.prijedorgrad.org.

izvor: Kozarski