Primarijus dr. Azra Pašalić danas je u okviru radionice na otvorenom, u Dnevnom centru  UG “Neven”,  korisnicima održala zanimljivo predavanje na kojem je ukazala koliko je bitno poštivanje svih mjera zaštite od virusa korona.

– Rukovodstvo i volonteri Dnevnog centra “Neven” su se potrudili da sve naložene higijensko–epidemiološke mjere i primijene. Bila je ovo dobra prilika da na razumljiv način objasnim nastanak i prenošenje virusnih, kapljičnih, respiratornih bolesti potencirajući opasnu bolest koronu i njenu pandemiju – rekla je dr Pašalić i dodala da su korisnici Dnevnog centra sve vrijeme aktivno učestvovali u radu radionice.

Pažljivo su slušali  šta im dr. Azra govori, a imali su i praktičnih pitanja.

– Pokazala sam im kako se pravilno nose maske, kako treba prati ruke, držati  rastojanje i ukazala na važnost boravka na otvorenom – rekla je dr Pašalić koja se tokom razgovora potrudila da objasni važnost optimističnog ponašanja u jačanju imuniteta, važnost plesa, slušanja muzike što je sve bitno da se osim fizičkog sačuva i psihičko zdravlje.

Vesna Berić, predsjednica UG “Neven”,  kaže da je lijepo bilo vidjeti kako korisnici Dnevnog centra pažljivo slušaju izlaganje doktorice i kako je nakon završetka predavanja zasipaju pitanjima na koje im je dala adekvatne odgovore.

– Irena Batajić i ostali odmah su rekli “jedva čekam da odem kući i mami ispričam šta smo danas sve naučili”. Svi prisutni su se aplauzom zahvalili doktorici uz rečenicu” da bi je sada, da ne moraju držati odstojanje, najrađe izljubili i zagrlili. Zahvalni smo joj na tom što uvijek brine o našem zdravlju – rekla je Berićeva i naglasila da su jako ponosni na djecu s tekoćama u razvoju  kojim treba pružiti samo ljubav i pažnju.

Oni to vraćaju na najljepši mogući način i uvijek s iskrenim emocijama koje se dugo pamte.