– Prioritet politike DNS-a jeste ekonomija i zapošljavanje. Svijetal primjer dobrog poslovanja u metaloprerađivačkoj industriji u Prijedoru između ostalih je i preduzeće “Metalmont-Mijić” koje se bavi obradom nerđajućeg čelika – rekao je Rodić dodajući da ga je u ovom kolektivu interesovalo kakav je stepen saradnje sa gradskom upravom, da li na tom planu treba nešto poboljšati, da bi ova priovredna grana napredovala.

– Mislim da u narednom periodu treba intenzirati ove oblike saradnje. Ono što je mene naročito interesovalo jeste profil radne snage u ovako sofisticiranoj proizvodnji i ono što sam mogao čuti je da radnika ima i da je riječ o obrazovanim radnicima, ali da nedostaje jedan dio diplomiranih mašinskih inženjera koji bi mogli da osmišljavaju proizvodnju i da se kroz produktivnost dođe do najboljih rezultata – kazao je Rodić. Jadran Rašić, kandidat DNS-a za odbornika, rekao je da je “Metalmont – Mijić” jedno od rijetkih preduzeća koje uspješno posluje u vremenu teške krize izazvane pandemijom virusa korone.


– Kao i svi ostali koji su vezani za metaloprerađivačku industriju i ovdje imaju malo problema sa radnom snagom ali nadam se da ćemo u budućem periodu sazvati zajedničke sastanke sa raznim firmama koje se bave ovom proizvodnjom. Na njima ćemo dogovoriti dodatne edukacije zajedno sa Mašinskom školom iz koje će izlaziti obrazovani mladi ljudi koji će biti rado prihvaćeni u ovakvim firmama i na radnim mjestima – rekao je Rašić.

– Ovo preduzeće ima potrebu za visokostručnim kadrovima mašinske struke, što je i razlog da se razmišlja o ideji formiranja odsjeka Mašinskog fakulteta u Prijedoru, jer metalska industrija u ovom gradu nije zanemarljiva – kažu u DNS-u.

Preduzeće “Metalmont – Mijić” trenutno zapošljava 73 radnika, a kako ističu 90 odsto njihovih proizvoda odlazi na inostrano tržište.

izvor: Kozarski