Ivić: „Da li je podjela rješenja u novim naseljima obična politička manipulacija u cilju prikupljanja jeftinih glasova na najbizarniji način?“

0
1653

– Izlazak iz Koalicije DNS-a na nivou RS i BiH bio je prava odluka i pravi put Demokratskog narodnog saveza. Ranije sam rekao da je to sukob dva koncepta. DNS-ovog po kojem je Republika Srpska po želji njenih građana i koncepta naših bivših koalicionih partnera po kojem je RS po želji pojedinaca ili određene grupe pojedinaca – rekao je danas na konferenciji za novinare dr Duško Ivić, potpredsjednik DNS.

On se osvrnuo na podjelu, kako ih je nazvao „famoznih rješenja“ o imovinsko-pravnim pitanjima rekavši da se pred svake izbore, pa i one iz 2016. ali i 2018. godine dijele neka rješenja sugrađanima.

– Dijele ih ili pojedinici ili kandidati, no ovaj put su to uradili visoki funkcioneri sa nivoa BiH i institucije RS, odnosno Geodetska uprava za imovinsko-pravne poslove. U Prijedoru dobro znamo da je problem oko vlasništva nad zemljom u novim naseljima, problem koji je pokrenuo grad Prijedor, a rješenje tog problema gradska uprava. Dobro je poznato da je gradska uprava vodila taj proces u sklopu projekta „Prijedor 2000. dom za sve ljude“. Građani su mogli podnositi zahtjev za legalizaciju u sklopu tog projekta. Podneseno je oko 2.860 zahtjeva, a riješeno je oko 2.200, dok je oko 570 zahtjeva još uvijek u sporu i fazi rješavanja.  Građani su zadovoljni rješenjima koje su dobili u sklopu tog projekta i oni u tim rješenjima mogu nakon pet godina postati vlasnici zemljišta s obzirom da su na njemu i objekti koje su izgradili – naglasio je Ivić i ocijenio da je problem rješnja koja su podijeljena u  novim naseljima to što ona  nisu validna.

– Na osnovu tih rješnja naši sugrađani ne mogu da ostvare pravo vlasništva. U obrazloženju rješenja ne poziva se rješenje na dodjelu, već se navode samo dva uvjerenja i jedno rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje. Na osnovu ovakvog rješenja građani ne mogu da ostvare pravo nad svojinom, niti na osnovu njega mogu da podignu bilo kakav kredit, hipoteku ili slično. Znači jednostavno ne mogu prometovati tu svoju nekretninu – upozorio je Ivić rekavši „da je to ono što se nažalost događa u izborima“.

Smatra da se zbog glasova vodi jeftina politička kampanja i manipulacija našim građanima.

– Do sada je to bilo u sklopu pojedinaca koji su bili na listi, a nažalost sada su u to umiješane institucije RS – rekao je on novinarima i dodao da se u podjeli rješenja može postaviti nekoliko pitanja. Između ostalog i ono ko ih dijeli.

– Ako ih dijeli član Predsjedništva sa nivoa BiH onda treba pitati da li je krenuo proces knjiženja perspektivne vojne imovine i poljoprivrednog zemljišta, a da mi to ne znamo. Pitanje je i gdje su ovdje lokalne vlasti, gdje je ovdje lokalna uprava, koja kao jedna od strana u sporu mora da bude uključena, jer na kraju ona izdaje ta rješenja. U ovom slučaju se zaobilazi lokalna uprava i da li to znači da se u narednom periodu lokalna uprava neće ništa pitati, već pojedinici i određene institucije. A ona je ta koja treba da nosi ovaj dio posla. I treće pitanja je da li je ovo obična politička manipulacija u cilju prikupljanja jeftinih glasova na najbizarniji način – kazao je Ivić rekavši „da ne mogu dozvoliti da se neko igra sa institucijama RS u predizborne svrhe, kao što se, kako je dodao, ne može dozvoliti da RS bude po želji pojedinaca“.

– Ona mora biti po želji građana Republike Srpske. I naše institucije moraju da rade u interesu građana Republike Srpske, a ne u interesu jeftine manipulacije i sticanja glasova – rekao je Ivić i građane pozvao da izađu na izbore, da podrže DNS i Dragutina Rodića, kao kandidata za gradonačelnika i kandidate za odbornike sa liste Demokratskog narodnog saveza.