Sve je počelo početkom prošle godine kada je Nada Pilipović tokom razgovora sa Draganom Kajtezom, kasnije će se ispostaviti i mentorom, izrazila želju da nauči tajne varilačkog zanata. Od prvog razgovora do realizacije prošlo je manje od mjesec dana kada je Kajtez u garažu, porodične kuće Pilipovića dotjerao mašinu i alat i počeo s obukom.

– Prvo smo na tu temu pričali, bilo mi je zanimljivo i poželjala sam da naučim osnove tog posla. Kasnije sam Dragana koji nam je prvo prijatelj, pa onda moj učitelj i mentor a sada i kolega pitala da li je ozbiljan. Rekao je da jeste i početkom februara počeli smo obuku, a do polovine marta naučila sam osnove TIG zavarivanja – priča Nada koja je inače po struci frizer.

Nedugo nakon obuke se i zaposlila u „Cromex-u“, firmi koja se bavi obradom metala. I kako nam objašnjava Kajtez nije samo jedina žena, TIG varilac, argonac, u „Cromex-u“, već i u cijeloj ovoj regiji.

– Ne znam da li ima još neka žena koja se bavi ovim poslom. Mada ja nikad poslove nisam dijelio na muške i ženske, moram reći da Nadi ovaj posao „stoji“. Siguran sam da će za godinu-dvije preteći učitelja – kaže s osmijehom Kajtez, koji se varilačkim poslom bavi 15-tak godina. 

Za mišljenje da li je var dobar ne pita ga samo Nada, već kad nešto zapne tu je i za ostalu ekipu koja bukvalno „krade“ njegovo znanje.

– Sretan sam kad mogu nekom da pognem, da nauči nešto novo. Kad je Nada u pitanju za samo mjesec dana vidio sam da bi ona mogla biti sjajan varilac. Ima tu neku energiju i hoće da uči. Zato sam je i preporučio vlasniku „Cromex-a“, Mirsadu Ramiću, koji je Nadu, nakon moje preporuke, odmah pozvao na probni rad od sedam dana. I ostala je – kaže Kajtez.

U muškoj ekipi Nada se odlično snašla. Povlastica nema, kolege je cijene zbog onog što je naučila i tog kako se snalazi u poslu. Varilački zanat je fizički težak, ali tu nema onog dijeljenja, na recimo muški i ženski posao. Jednostavno ili znaš ili ne znaš. Nada je tokom prakse u „Cromex-u“, u onih prvih seda probnih dana pokazala umijeće varenja na zahtijevnom aluminijumu. Kolege se odavno ne čude poslu koji sve vještije radi, mada anegedota sa terena ima, pogotovo kad ispod maske proviri pletenica.

– Bilo je mnogo takvih slučajeva gdje se ljudi ne mogu načuditi tom šta radim. Kad skinem masku obično ide začuđena konstatacija „Pa to je  žensko!“. To mi ne smeta, nasmijem se i nastavim s poslom, jer važno mi je da što bolje uradim var koji mora biti dobar i precizan – kaže Nada koja zna da pred njom stoji još mnogo učenja. 

Što je najvažnije ovu majku troje djece, tri kćerke, u cijeloj priči podržava porodica, suprug, svekrva i svekar koji je zbog činjenice da je i sam bravar zavarivač vrlo ponosan na svoju snajku.

– Drago mi je zbog tog, jer mi je do mišljenja svekra koji se razumije u ovaj naš posao jako stalo. Posao jeste težak, ali ako se radi s ljubavlju i nije, a to je kod mene slučaj. Ovdje u „Cromex-u“ u ovih devet mjeseci koliko radim i više sam nego zadovoljna. Tu je na moju veliku sreću i moj mentor i učitelj Dragan Kajtez kojeg svako malo nešto zapitkujem. Strpljiv je kad mi objašnjava. I ne samo meni, nego i kolegama kojim prenosi svoje znanje. Predstoji mi još mnogo rada i učenja i nadam se da bi za neke tri, do četiri godine mogla postati i profesionalac u ovom poslu – kaže s osmijehom Nada koja je djevojkama toplo preporučila varilački zanat koji je zbog činjenice, kako kaže, da stapaš dva ili tri metala uvijek kreativan i ni malo dosadan.

I na kraju šta reći osim poruke njenog sadašnjeg kolege Kajteza.

– Nada pokazuje želju da izađe na sam vrh, a za sad je na pravom putu. – poručuje Kajtez.