Povodom 80. godišnjice od podizanja ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas je u Niševićima služen parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja borcima NOB-a i Otadžbinskog rata. Iz ovog sela poginulo je 55 boraca i 28 civilnih žrtava ustaškog terora, rekao je Veljko Rodić, predsjednik prijedorskog SUBNOR-a.

“U Niševićima se tradicionalno, povodom 27. jula, Dana ustanka naroda BiH, održavao narodni zbor. Sada se to svake godine obilježava onoliko koliko se može. Na taj način  čuvamo tradiciju i sjećanje na sve poginule borce i žrtve ubijene u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Rodić.

Kod spomen-česme posvećene skojevki Milevi Mijatović, vijenac su položili njeni potomci. Česma je podignuta blizu mjesta gdje je mlada skojevka zvjerski ubijena 1943. godine, u dobi od 17 godina.

„Ona je masakrirana i zlostavljana, na svirep način koji je nedokučiv ljudskom umu. Meni je uvijek teško pričati o tome. Svake godine dolazimo kod spomen-česme i obilježavamo 27. jul. Ustanak su podigli mještani Niševića, predvođeni mojim djedom  Dušanom Mijatovićem”, rekao je njegov unuk Dušan Mijatović.

Vremena se mijenjaju. Nekada se 27. jul, Dan ustanka, u Niševićima obilježavao kao svetkovina. Danas je to drugačije i skromnije, ali uvijek sa poštovanjem i uvažavanjem žrtava koje su tu sahranjene, rekao je Obrad Kos, predsjednik Mjesnog odbora SUBNOR-a Omarska.

“Riječ je o 17  civila, žrtava fašističkog terora, i 57 boraca. Ovo selo je dalo 74 žrtve u NOB-u“, istakao je Kos.

Vijence su položile delegacije SUBNOR-a, Boračke organizacije Prijedor, Gradske uprave te potomci ubijenih boraca.

Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora položio vjenac

“Kako reče akademik Matija Bećković, pamćenje je najveća osveta. Da bismo znali kako ćemo živjeti u budućnosti, moramo se na pravi način odnositi prema našoj prošlosti“, poručio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

izvor: Kozarski