Članovi Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih, čije je sjedište u Prijedoru, obilježili su danas Svjetski dan gluvih koji se kao i Nedjelja gluvih obilježava svake godine u posljednjoj sedmici septembra, od 1958. godine u znak sjećanja na osnivanje Svjetske federacije gluvih koja je osnovana 23. septembra 1951. godine.

Predsjednik ovog prijedorskog udruženja, Marinko Martić je istakao da je povod ovog okupljanja njihovih članova iz Prijedora, ali i Novog Grada i Kostajnice bio da se još jednom promovišu ljudska prava gluvih ljudi, ali i da javnost bude svjesna postojanja ove zajednice građana. „Ovo je bila prilika da obilježimo 65 godina od osnivanja našeg udruženja i da zahvalimo na podršci koju kao udruženje imamo od naše lokalne zajednice gdje nam je, pored redovnih sredstava za rad udruženja, Grad ranije obezbijedio i uslovniji prostor za naše okupanje“, rekao je Martić.

On je dodao da ovu populaciju građana, kojih na evidenciji udruženja u Prijedoru ima oko 70 članova, muče brojni problemi kao što je nezaposlenost, ali i mala primanja iz oblasti socijalne zaštite. „Uglavnom su članovi nezaposleni, stariji ljudi koji žive od penzije ili socijalne pomoći, zavise od tuđe njege i pomoći, teško plaćaju režije, a najveći problem je nabavka slušnih aparata, jer je cijena novog aparata oko 800 KM, a baterija 50 KM“, naglasio je Martić koji je nezaposlen i na Birou preko 25 godina.

„Živjeti se mora, pokušavamo da pomognemo najugroženijima, pomažu nam i sponzori, kada su u pitanju životne namirnice, ali je teško“, dodaje Martić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, Monja Kasalović čestitala je ovom udruženju vrijednu godišnjicu rada i potvrdila da je Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih jedno od 16 udruženja čiji rad i aktivnosti Grad Prijedor podržava, dodajući da ono spada u red onih koji su od izuzetnog značaja, pogotovo zbog osjetljive kategorije građana koju okuplja i da je ta podrška, materijalna i nematerijalna, neupitna i za naredni period.

Inače, zidove prostorija Udruženja gluvih i nagluvih krase brojni pehari osvojeni na brojnim takmičenjima udruženja gluvih, ali i saveza invalida i time prikazuju lična i kolektivna dostignuća gluvih u pikadu, stonom tenisu i šahu.

izvor: Kozarski