Na Gradskom stadionu u Prijedoru danas se održava prvenstvo Republike Srpske u brzom hodanju i trčanju na 10.000 metara.

Domaćin ovog takmičenja, koje se prvi put nakon 20 godina organizuje u gradu na Sani, je Atletski klub „Prijedor“.

Učestvuje oko 150 atletičara iz sedam klubova. Uspješna atletičarka AK „Prijedor“ Anastasija Udovičić danas ne trči, već se takmiči u brzom hodanju u kategoriji juniora na pet kilometara. Ova disciplina, koja i nije toliko zastupljena na sportskim takičenjima, je prilično izazovna za atletičare.

FOTO: B. MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Prvi put učestvujem u brzom hodanju i očekujem dobar rezultat. Inače sva takmničenja su završena i ovo je posljednje prvenstvo. Ova sezona je dolična bila. Oborila sam rekord na 400 i 800 metara. Na 400 metara sam oborila rekord ispod minut sa 59,91 što mi je i bio cilj. Učestvovala sam prvi put u reprezentaciji BiH na Balkanskom prvenstvu i zauzela šesto mjesto na 800 metara – kaže uspješna atletičarka i dodaje da očekuje još bolje rezultate u narednoj sezoni.

FOTO: B. MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Atletskog saveza Republike Srpske Duško Ivičić kaže da su današnji vremenski uslovi odlični za takmičenje, te da učestvuje veliki broj trkača iako im trčanje i hodanje na duge staze i nije među omiljenim disciplinama. Ivičić ističe da je brzo hodanje zanemarena atletska disciplina.

– Nama je u interesu da se sve discipline razvijaju podjednako. Atletski klub „Prijedor“ je klub sa dugom tradicijom, pogotovo u trčanju, jedino se nadamo da će malo sluha imati i Grad i da bi u dogledno vrijeme na ovom lijepom stadionu mogli imati i atletsku stazu sa tartanom uređenu. To je nešto što je neophodno gradu kao što je Prijedor koji ima sportsku tradiciju u atletskim i drugim sportovima. Ta atletska staza bi dopinijela boljim razultatima u atletici, ali i ostalim sportovima – poručuje Ivičić.

Iz Atletkog klub „Prijedor“ kažu da su očekivali razumijevanje lokalne vlasti u pogledu značaja postavljanja tartan staze koja je mekša od asfalta za trčanje. Međutim, još nema naznaka da bi to moglo biti urađeno.

FOTO: B. MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećaju da su uradili projekat za postavljanje tartan staze, te da su stručnjaci iz Sarajeva, Slovenije i Srbije ocijenili da je staza na prijedorskom stadionu idelna za postavljanje tartan staze. Osim ove staze koja je potrebna sportistima, ali i rekreativcima koji u velikom broju koriste staze na stadionu za trčanje, tu ima prostora i za skakanje u dalj i troskok, za skok u vis, skakanje sa motkom, te bacanje koplja i kladiva. Atletičari vjeruju da bi realizacijom ovog projekta bio ostvaren njihov san, ali bi to bio i svojevrsni bum u sportskom svijetu Republike Srspke, jer te sve uslove sada ima trenutno samo Zenica u BiH.

Sa sjetom pričaju kako su prije 30-tak godina na prijedosrkom stadionu bila bacališta, mreže za disk, za kladivo, te stipl. Sada maštaju samo da asfalt zamijene mekšom podlogom za trčanje.

izvor: Srpskainfo