Odluka Vlade Republike Srpske da se odrekne 87 miliona maraka u korist poslodavaca je veoma značajna za privrednike iz Prijedora, jer godinama traže mjere za stvaranje povoljnijih uslova poslovanja.

Vlasnik preduzeća „Elker“ iz Prijedora, Goran Bojić tvrdi da je Vlada Republike Srpske dokazala razumijevanje za privrednike u vrijeme kada se čitav svijet bori sa pandemijom virusa korona. Ističe da je kruna svega posljednja odluka Vlade Srpske da se odrekne 87 miliona maraka budžetskih prihoda u korist poslodavaca.

– Dodatnih 80-tak miliona KM bi trebalo da bude podstrek privredi, da se pokuša zaustaviti odliv kadrova, da se na neki nači stimuliše povećanje plata, a sa druge strane tehnološkim unapređenjima da se dostigne upravo taj stepen konkurentnosti – kaže Bojić.

Istovremeno Grad Prijedor analizira stanje privrede i preduzetništva nakon čega će utvrditi mjere pomoći. Načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo grada Prijedora, Rade Rosić kaže da će naredne godine biti umanjen iznos određenih komunalnih taksi.

– Analiza će pokazati koje su to mjere koje bi imale najviše uticaja, da li će to biti za privrednike koji tek pokreću vlastiti biznis ili ćemo napraviti novi set mjera – poručio je Rosić.

izvor: Kozarski