OBILJEŽENO 30 GODINA OD UBISTVA RADENKA ĐAPE

0
2908

Polaganjem vijenaca i služenjem pomena, danas je u Kozarskoj ulici obilježeno 30 godina od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape, prve žrtve u Prijedoru, u proteklom Odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Radenkova majka, Marija, kaže da je za nju svaka godina sve teža i teža, te da je njen sin imao samo 20 godina kada je ubijen. Najviše je boli to što za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Ja želim da se neko pobrine i da odgovara za ubistvo moga sina”, dodaje Marija.

Iako je od ovog tragičnog događaja prošlo 30 godina, još niko nije osuđen za ubistvo nevinog mladića. Krajnje je vrijeme da pravda bude zadovoljena, smatra Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

“Ja bih, zaista, i uputila apel da se to nikada nikome ne desi. Ovo je strašno, jer i od Đape majka i mnoge majke i ta djeca koja su ostala bez roditelja, niko njih ne razumije, lako je početi rat ali treba živjeti sa tim”, dodaje Karlica.

Vijence su danas položili članovi Radenkove porodice, prijatelji, članovi boračkih organicaja, političkih partija i predstavnici Gradske uprave.

“Na nama je mladim generacijama da pratimo sva ova dešavanja, da obilježavamo sve važne datume i održavamo pomene za sve žrtve i na taj način da ih sačuvamo od zaborava. To je naša dužnost, ali i obaveza”, istakao je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor.  

Radenko Đapa ubijen je kada je krenuo na posao, u noći između 30.aprila i 1. maja 1992.godine u Kozarskoj ulici u Prijedoru.

izvor: Kozarski