Planinarsko društvo „Klekovača“ povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu organizovalo je tradicionalni planinarski marš.Na maršu je bilo oko 50- tak učesnika, a planinarski pohod od Malog Palančišta, uspona  na Maslin bair i visinu od 691 metar, preko Bešića poljane do Kotlovače za većinu nije bio težak. Pogotovo kad se znalo  da će kod planinarskog Doma pješačenje završiti  tradicionalnim druženjem i ručkom. Riječ je o trasi dugoj oko 15-tak kilometara, pojašnjavaju organizatori planinarskog marša.“ Trebalo nam je  pet do šest časova hoda.

Ipak sve se zaboravi kada se zna da nas na kraju, na Kotlovači, kod planinarskog doma, čeka ručak i fešta“, kaže Duško Vujičić, ispred PD „Klekovča“. U maršu su osim prijedorskih učestvovali i planinari iz drugih gradova Republike Srpske, a ubjedljivo najstariji planinar bio je Milan Obradović koji je član planinarskog društva postao daleke 53. godine. I on kao i ostali učesnici marša ima razloge zbog kojih često pohodi Kozaru. „Svakog nešto privlači da dođe na planinu.

Nekog žena, nekog djeca, nekog priroda , nekog struka, a kod mene je sve to izmiksano. Po srednjestručnom obrazovanju sam šumar, a po studijama agronom, a to je  sve vezano za prirodu“, objasnio je Obradović. Podršku organizatorima planinarskog marša, koji se tradicionalno održava svake godine, dao je i Grad Prijedor koji je bio pokrovitelj ove 16. majske manifestacije. 

izvor: Kozarski