Odavno je prisutno mišljenje da dok god ima brašna i hljeba, narod ne može i neće biti gladan. Brašna i hljeba ima dovoljno, ali su cijene problematične za veliki dio stanovništva, pogotovo penzionere sa niskim primanjima. Može li se u tom pravcu nešto promijeniti i poboljšati, u emisiji TV Prijedor govorio je srpski član Predsjedništva i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. On je naglasio da se traže najprihvatljiviji modaliteti kako bi se pomoglo najugroženijem stanovništvu.

„Pokušavamo da to bude pravično. Prvi segment tog plana jeste da se ljudima koji su u stanju neke ugroženosti obezbijedi refundacija za kupovinu hljeba u iznosu od 20 do 30 feninga. Trgovcima bi na osnovu fiskalnih računa refundirali novac. Drugi modalitet je da sameljemo hiljadu i po tona pšenice i da brašno podijelimo najugrožemnijem stanovništvu“, rekao je Dodik.

Pekari ističu da nemaju ništa protiv toga da država interveniše određenim vrstama subvencija ili podsticaja, ali su kategorični u tome da bi ograničavanje rasta cijena hljeba i drugih  pekarskih proizvoda dovelo do zatvaranja brojhih pekarskih radnji. U jednoj prijedorskoj pekari kažu da dobavljači gotovo svakodnevno povećavaju cijene ulaznih sirovina i da je realno očekivati dalji rast cijena pekarskih proizvoda.

U Udruženju mlinara Repubčlike Srpske tvrde da je pšenica berzanska roba i da njena cijena određuje cijenu brašna, odnosno hljeba. U ovom Udruženju imaju i objašnjenje u kom slučaju bi moglo doći do pojeftinjenja hljeba.

„Ukoliko država želi da obezbijedi jeftin hljeb ili jeftino brašno za široke narodne slojeve, mora obezbijediti jeftinu pšenicu. Znači, poenta cijele priče je da se obezbijedi jeftina pšenica. Nešto slično ima republika Srbija, gdje je iz robnih rezervi obezbijedila određene količine pšenice po nižim cijenama“, objašnjava Zoran Kos, predsjednik Udruženja.

Predstavnici vlasti ističu da nije u planu zamrzavanje cijena hljeba, već traženje načina da se kod potrošača umanje posljedice stalnih poskupljenja. Dodik je izrazio uvjerenje da Republika Srpska neće imati problema kada su u pitanju prehrambene namirmnice.

izvor: Kozarski