DIO DEPONIJE TRETIRAN UZ POMOĆ DRONA

0
746

Iznad dijela deponije Stara pruga – Kurevo, danas je kružio dron. I to ne bilo kakav. Ovaj je na sebi imao kanister s vodom i organskim materijama kojima je, s visine od 2,5 do tri metra, prskalicom tretiran dio deponije. Eksperiment je pokazao da je ovaj neobičan, ali efikasan način i jedini ozbiljan u suzbijanju neprijatnih mirisa, bržeg razlaganja komunalnog otpada, sprečavanja širenja štetnih gasova, ali i uklanjanja napasti kakve su muhe i slični insekti. Predstavnici firme ”EM Plus” iz Doboja naglašavaju da je ovo prvi eksperiment s dronom ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

”Na ovaj način imamo mogućnost da priđemo dijelovima koji su nepristupačni za čovjeka. Teško je hodati po otpadu i vršiti tretman nekom ručnom prskalicom. Smatram da smo ušli u jedan novi pristup upravljavanja komunalnim otpadom, što će svakako imati veliki značaj”, istakao je Velimir Pejić, direktor firme ”EM Plus” Doboj.

Do pojave eksperimenta s dronom, u „Komunalnim uslugama“ snalazili su se na klasičan način. Nedavno su radili pokrivanje deponije zemljom te ručno prskanje. Tretiranje deponije pomoću drona je neuporedivo efikasnije, a očekuju da će poboljšati radne uslove zaposlenih, ali i rad preduzeća.

“Tretiranje ovim preparatima neutrališe neprijatne mirise, dovodi do bržeg razlaganja organskog dijela otpada, te sprečava širenje štetnih gasova i pojavu insekata. Jednostavno, poboljšava se ambijent za boravak i rad naših radnika te uslovi životne sredine”, rekao je Dalibor Grabež, direktor preduzeća ”Komunalne usluge”.

Nakon današnjeg uspješnog eksperimenta s dronom, u prijedorskom komunalnom preduzeću očekuju da bi predstavnici firme iz Doboja, već za desetak dana, mogli tretirati cijelu deponiju Kurevo.

izvor: Kozarski