“Ovakvi zemljotresi se dešavaju svakodnevno, samo što ih ljudi ne osjete. Ovaj koji je danas pogodio područje Omarske, a zatresao je i dijelove Banjaluke bio je dosta plići i zato smo ga osjetili”, kaže za “BL portal” Slavica Štrbac, dežurna u Sektoru za seizmologiju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Ona ističe da nema razloga za paniku.Kako navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, zemljotres je lociran u minut nakon 9 časova sa magnitudom 3.1 Rihtera i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od 5 stepeni Merkalijeve skale, sa epicentrom oko 20 km sjeverozapadno od Banjaluke.Štrbac naglašava da ovakva jačina zemljotresa ne može izazvati oštetećenja na građevinama, kao ni da ugrozi živote. Takođe naglašava da niko ne može da predvidi zemljotres.
“Zemljotres se desio u 09:01 časova, prema Omarskoj. Nije bio jak, samo je bio plitak, što je dovelo do toga da građani osjete podrhtavanje tla”, objašnjava Štrbac.

Zemljotres jačine 2,5 Rihtera pogodio je sinoć u 21:49 i područje Hercegovine, a epicentar je bio zapadno od Mostara, tačnije 11 kilometara jugozapadno od Gruda.

izvor: bl-portal