Posjete pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske zabranjene su od sutra do daljnjeg,  zbog pogoršanja epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom. 

Hospitalizovani pacijenti treba da nose zaštitnu masku pri izlasku iz bolesničke sobe, te je potrebno smanjiti kontakte i kretanje van bolesničke sobe – saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Epidemiološka situacija u Srpskoj sve je gora, što potvrđuje kako značajno povećanje broja novozaraženih, tako i pacijenata koji završavaju na bolničkom liječenju.

Trenutno dominantni sojevi korone ne izazivaju jako teške kliničke slike, ali za koje je dokazano da uspješnije zaobišla imunitet protiv ove opake zaraze.

Među hospitalizovanima su, trenutno, uglavnom pacijenti koji već imaju neke bolesti i koji su, pri tome, kovid pozitivni. Kod njih se najčešće radi o pogoršanju osnovne bolesti, a dominiraju ljudi srednje i starije životne dobi.

Ljekari strahuju da će, u slučaju daljeg pogoršanja, dodatno porasti i opterećenje na bolnički sektor, a posebno se plaše ukrštanja kovida sa sezonskim gripom, što bi moglo da izazove ozbiljnije problem.

Srpskainfo