Statistike pokazuju da se u vrelim ljetnim danima povećava broj saobraćajnih nezgoda. Umor i popuštanje koncentracije dovode do sporijih reakcija vozača, što često rezultira teškim tjelesnim povredama ili smrtnim ishodom. Zbog toga u policiji nerijetko ističu da bezbjednost saobraćaja u najvećoj mjeri zavisi od samih vozača i poštovanja saobraćajnih propisa. S ciljem preventivnog djelovanja i poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju, Policijska uprava Prijedor, u saradnji sa Auto-moto društvom, organizovala je akciju „Lako je brzinu smanjiti“. Vozači podržavaju ovakve akcije i ističu da je bezbjednost u saobraćaju najlakše unaprijediti kada se svi učesnici pridržavaju pravila i propisa.

“Cilj kampanje je da se vozačima ukaže na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i pravila, a sve sa ciljem da se unaprijdi bezbjednost saobraćaja i da dođe do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. MUP trenutno sprovodi i kampanju koja nosi naziv ‘Sto jedan život’. Cilj je da se unaprijedi bezbjednost saobraćaja, da se smanji broj nezgoda, pogotovo onih  sa najtežim posljedicama po lica”, rekao je Dejan Vujčić, zamjenik komandira PS za bezbjednost saobraćaja.  

Povodom današnje akcije, građanima su dijeljene zelene i crvene mirisne jelke, u zavisnosti od toga da li je bilo prekršaja. U prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, došlo je do povećanja saobraćajnih nezgoda, ali na sreću sa manjim posljedicama. Za naredni period najavljene su nove akcije i kontrole učesnika u saobraćaju.

Kozarski