Polјoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru jedna je od najopremlјenijih i najorganizovanijih srednjih škola u Republici Srpskoj, kada je riječ o praktičnoj nastavi. Sve što proizvedu u plastenicima u Puharskoj i na parcelama u Tukovima, učenici obrađuju u brojne proizvode.

Da je dobra praksa zlata vrijedna, dobro zna Danijel Kesić, učenik drugog razreda Polјoprivredno-prehrambene škole – smjer agrotehničar. Nakon berbe povrća, Danijel je sa drugarima iz razreda pripremio zemlјište u školskom plasteniku za sadnju luka.

“Praktična nastava dobro je organizovana i meni to dobro dođe, jer sve što naučim u školi mogu da primjenim kod kuće u porodičnom plasteniku”, kaže on.

Sve što budući agrotehničari rade na praksi, rade uz nadzor i stručne savjete profesora. Sve što proizvedu, obrađuju učenici prehrambenog smjera. U ovoj školi  trude se da organizuju kvalitetnu praktičnu nastavu kako bi učenici, nakon završetka školovanja, bili osposoblјeni za samostalnu proizvodnju. 

“Onaj ko zaista želi, može dosta tog da nauči. Posebno mi je drago, jer učenici već rade na svojim imanjima. Mnogi od njih u našu školu dođu sa dobrim predznanjem. Oni od nas uče, ali i mi od njih”, kaže profesor stručnih predmeta u ovoj školi, Jovanka Dražić.

Polјoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru jedina je škola u Republici Srpskoj u kojoj se uzgajaju glјive bukovače. Učenici i profesori posebno su ponosni na ovu proizvodnju, jer je ekološka i samoodrživa. U ovoj školi, učenici na praktičnoj nastavi proizvode i sokove, sir, pekarske i druge proizvode.

Iako je praktična nastava dobro organizovana i samoodrživa i u ovoj školi primjetan je manjak učenika, naročito u prehrambenoj struci. „Prethodnih godina tokom cijele sedmice imali smo praktičnu nastavu, međutim ove godine zbog manjka učenika praktičnu nastavu u kabinetu organizujemo samo tri dana sedmično u prvoj smjeni. Nismo ni u mogućnosti da vršimo uslužne djelatnosti cijeđenja sokova za naše građane, kao što smo radili prije“, rekao je direktor Polјoprivredno-prehrambene škole, Goran Aničić.

U Polјoprivredno-prehrambenoj školi ističu dobru saradnju sa Odjelјenjem za polјoprivredu i ruralni razvoj, Gradskom upravom, te italijanskim udruženjem u Prijedoru. 

Polјoprivredno-prehrambena škola prvi put ove godine upisala je kombinovano odjelјenje sa po 12 učenika pekara i agroproizvođača. Riječ je o deficitarnim zanimanjima, a učenicima je obezbijeđena mjesečna stipendija od 100 KM i besplatan prevoz do škole.

Kozarski