Fudbaleri Slavije savladali su u Omarskoj istoimenog prvoligaša Republike Srpske u 1/8 finala Kupa “dr Milan Jelić” 2:0 i plasirali se u četvrtfinale, prvi put poslije pet godina. Omarska je zaustavljena u osmini finala, što joj je i najveći uspjeh u Kupu RS.

I Zlatko Jelisavac i Bojan Regoje napravili su dosta izmjena u sastavima za ovu utakmicu, domaći trener uglavnom zbog poslovnih obaveza nije mogao da računa na neke igrače, dok je Bojan Regoje odlučio da na klupi ostavi petoricu standardnih prvotimaca, a Đorđa Avdalovića i poštedi skroz utakmice zbog puknute arkade na utakmici protiv Zvijezde 09. Šansu je ponovo u Kupu na golu dobio Amar Sirćo, koji je sačuvao svoju mrežu u prvom kolu protiv Zadrugara, a od starta je zaigrao i Nikola Bjeloš.

Slavija je uglavnom bila ta koja je prijetila u prvom poluvremenu. Već u četvrtoj minuti Luka Asentić je u dobroj šansi, lopta ide pored gola Nikole Begovića, koji je također dobio šansu u ovoj utakmici u izostanku standardnog čuvara mreže Mladena Jokića. U 14. minuti Hamza Kaljić testira koliko je Begović budan. Šutirao je iskosa iz slobodnog udarca, golman Omarske prati situaciju. Dvije minute kasnije Asentić šalje loptu za Bjeloša, ovaj je sjajno prima na prsa, ali sa protivničkim igračem na leđima ne uspjeva da uputi bolji šut po gol. U 25. minuti Slavija izvodi jako lijepu akciju, lopta dolazi do Denisa Bogučanina na desnu stranu, još jedan slab šut.

I onda u 35. minuti Slavija dolazi do vodstva. Luka Asentić je pogodio mrežu Begovića. Danijel Erić je presjekao jednu loptu, prošao sam do gol aut linije i uposlio Asentića, koji pogađa za 1:0. Šest minuta kasnije na semaforu je i 2:0. Eurogol je postigao Nikola Bjeloš. Odlučio se na šut sa nekih 25 metara, koji metar i više i lijepo pogodio za dupliranje vodstva.

U 43. minuti prilika koju je sam napravio Vedran Panić, našao je prostor za šut, ali odbrana Slavije to blokira. Reklamirao je i penal kod sudije Gigovića, ali je arbitar iz Gradiške samo pokazao da se igra nastavi. Isti igrač je minutu kasnije još jednom probao, lopta ide pored gola.

U 54. minuti Vedran Panić je dobio loptu na desnoj strani, šutirao sa nekih 25 metara, ali je Amar Sirćo skoncentrisan i lako hvata taj udarac. U 60. minuti umalo Slavija da zapečati pobjedu u ovom susretu, ali Luka Asentić nije uspio da pogodi po drugi put gol Begovića.

Odličnu kontru Slavija izvodi u 66. minuti, Hamza Kaljić je brzo povukao, bila su tu četvorica igrača Slavije u završnici akcije, ali su se prekombinovali, spetljali i na kraju svega dosuđen je ofsajd. Uzvratili su im istom mjerom domaći fudbaleri u narednom napadu. Nije to bila brza kontra, ali jeste dobro otvaranje akcije, no Darko Romanić ne uspjeva ni da uputi šut ka golu Amara Sirće.

Marinko Rastoka je oprobao svoj šut sa osamnaest metara iz slobodnog udarca u 69. minuti, lopta ide preko gola, pa je propala i ta prilika za domaće da se eventualno pokušaju vratiti u ovaj meč. Na drugoj strani kombinuju rezerve Petar Dabić i Stefan Arbinja, prvi je asistent, drugi šutira preko gola.

Do kraja utakmice bilježimo još samo jedan pokušaj Marinka Rastoke u 90. minuti, a Amar Sirćo i to brani i zadržava nulu i u svojoj trećoj utakmici koju je branio ove polusezone.

Treba pomenuti da je na ovoj utakmici prve zvanične minute u seniorskoj konkurenciji odigrao i mladi David Jaćimović.

Četvrtfinale je na rasporedu također ove jeseni i to 9. novembra.

OMARSKA – SLAVIJA 0:2 (0:2)
Asentić ‘35, Bjeloš ‘41
Sudija: Velibor Gigović (Gradiška). Gledalaca: 150
Žuti kartoni: Mandić (Slavija) 

Omarska: Begović 6, Ratković 6, Rastoka 6, Da. Romanić 6 (od 74. Vračar -), Panić 6, Grahovac 6, Stojnić 6, Šunić 6 (od 87. David Jaćimović -), Gavranović 6 (od 46. Anđić -), Banović 6, Lajić 6. Trener: Zlatko Jelisavac.

Slavija: Sirćo 7, Beširević 7, Popović 7, Mišković 7, Bjeloš 7 (od 63. Mandić -), Bogučanin 7 (od 70. Dabić -), Kaljić 7 (od 79. Vučinić -), Asentić 7 (od 70. Arbinja -), Erić 7, Tomić 7, Pušara 7 (od 63. Đerić -). Trener: Bojan Regoje.

S. Papaz, sportdc