Potpredsjednica Skupštine grada Prijedora Azra Pašalić ugostila je danas Veroslavu Milošević i Miroslava Gajića, pedijatre neonatologe iz Univerzitetskog kliničkog centra iz Banja Luke koji, kao članovi komisije imenovane od strane Predsjedništva Udruženja pedijatara Republike Srpske, obilaze porodilišta kako bi se do kraja sprovela ovogodišnja akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Akcija je krajem prošle godine organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, sa ciljem nabavke transportnih inkubatora za porodilišta u Republici Srpskoj.

Potpredsjednica Pašalić, specijalista pedijatar po struci, koja je član Predsjedništva Udruženja pedijatara Republike Srpske, izrazila je zadovoljstvo što je bila u prilici da ugosti svoje kolege.

“Počašćena sam dolaskom svojih kolega i što će prijedorsko porodilište biti jedno od onih koje će biti snabdjeveno sa transportnim inkubatorom. Akcija je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a nosilac aktivnosti je bilo Udruženje pedijatara Republike Srpske na čelu sa profesoricom Jelicom Samardžić Predojević”, istakla je Pašalićeva.

Ona je dodala da će inkubatori biti nabavljeni, novac je skupljen, ali da je potrebna i edukacija kadra i obilazak porodilišta te je imenovana komisija koja će obići porodilišta u Republici Srpskoj.

“Mi smo iz Udruženja akciju podržali do kraja, a sada će mlađe kolege raditi na edukacijama svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, da svi budemo spremni da damo podršku odnosno da spasimo život novorođenčadi kojima su transportni inkubatori potrebni”, dodala je Pašalićeva.

Pedijatrica neonatolog Veroslava Milošević je istakla da je povod posjete obilazak porodilišta u Republici Srpskoj u cilju utvrđivanja stanja na terenu i potreba za transportnim inkubatorima i uopšte opremom koja je potrebna za prvo zbrinjavanje i reanimaciju ugrožene novorođenčadi.

“Krenuli smo od Doboja, Prijedora, Gradiške pa do istoka i Hercegovine, da se snime realne potrebe i stanja i da se upoznamo sa kolegama sa ciljem ove akcije kao i ostvarenje neke dalje saradnje u smislu edukacije “, istakla je Miloševićeva.

Pedijatar neonatolog Miroslav Gajić potvrdio je da je ova akcija od starta zamišljena da pokrije cijelu Republiku Srpsku i sva porodilišta, što je jako bitno, jer većina opštih bolnica ima potrebu da se prijevremeno rođene bebe i novorođenčad, koja zahtijevaju liječenje i boravak u odjeljenjima intenzivne njege, transportuju dalje odnosno do Kliničkog centra u Banja Luku.

“Ovo će olakšati kolegama rad, a za pacijente je jako značajno i od neprocjenjive vrijednosti, jer taj transport je negdje i najteža lekcija i jedan od najtežih stvari i poslova koji prate neonatologiju. Ova akcija značajna je i za novorođenčad, ali i za medicinski kadar koji radi jedan ovako osjetljiv posao” zaključio je Gajić.

prijedorgrad.org