Mještani Velikog Palančišta, Crne Doline i Gornjeg Jelovca koji imaju zemlju na mjestu gdje bi mogao biti rudnik uglja na Bukovoj Kosi kažu da su im prije petnaestak dana dolazili, i bez ikakvih dokaza predstavili, predstavnici firme koja je zainteresovana za kopanje uglja, geometar i predstavnik Vlade Republike Srpske pokušavajući da ih ubjede da prodaju zemlju. Donijeli su, tvrde mještani, i veliku mapu tog područja objašnjavali šta bi sve rudnik trebalo da zahvati nudili mizernu otkupninu i savjetovali da sve to ne ide u medije.

Mještani se plaše da bi im otvaranjem rudnika uglja donijelo samo probleme. Savjet mjesne zajednice organizovao je zbor građana gdje je oko 60 mještana izrazilo protivljenje otvaranju rudnika uglja na području Bukove Kose. Usvojeni su i određeni zaključci a u Savjetu iznose mišljenje šta bi bilo u koliko dođe do otvaranja rudnika.

U Gradskoj upravi ističu da ima dosta dezinformacija kada je u pitanju kopanje uglja na području Bukove Kose. U Odjeljenju za stambeno komunalne poslove kažu da nema razloga za brigu i da je u pitanju postupak dodjele koncesije za istraživanje a ne kopanje uglja. Mještani koji se nalaze u neposrednoj i široj zoni potencijalnog rudnika uglja na Bukovoj Kosi kažu da će organizovati proteste ukoliko procijene da nešto ne ide po zakonu.

Iz Gradske uprave stižu uvjeravanja da nema razloga za uznemirenost i da će lokalna zajednica iza svojih građana stajati u punom kapacitetu. Istraživanja će pokazati koliko uglja ima i da li će doći do otvaranja rudnika a vrijeme će pokazati da li su mještani s razlogom bili uznemireni i uplašeni. Predviđeno je da istraživanja budu izvršena preko devet bušotina a firma koja dobije koncesiju biće u obavezi da mještanima nadoknadi prouzrokovanu štetu.

Kozarski