Udruženje “Veterani Krajine takozvane Armije RBiH 1992-1995.” najavilo je da će u četvrtak održati svečanu akademiju u Kozarskoj Dubici povodom 1. marta, koji se u FBiH slavi kao “dan nezavisnosti BiH”, dok se u Republici Srpskoj ne slavi, niti priznaje kao praznik.

Svečana Akademija povodom 1. marta Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Velika sala SO Bosanska Dubica. Četvrtak 2. mart 2023. godine u 18 časova. Udružanje veterana Krajine 1992-1995. Prijedor – navodi se u objavi koju su prenijeli pojedini bošnjački mediji.

plakat svečana akademija povodom prvog marta
FOTO: KOZARAC.EU/SCREENSHOT

Ova najava bošnjačkih veterana izazvala je oštru reakciju kako u Kozarskoj Dubici, tako i među veteranima odbrambeno-otadžbinskog rata iz Republike Srpske.

Načelnik opštine, Radenko Reljić u izjavi za Srpskainfo tvrdi da je riječ o provokaciji, te da niko niti je najavio navedeni skup, niti je iznajmio salu SO.

– Telefon ne prestaje da mi zvoni, svi pitaju za taj događaj. Nema od toga ništa, jer to niko nije odobrio niti je došao bilo kakav zahtjev za iznajmljivanje sale SO. Kada bi i došao zahtjev, ja to ne bi odobrio, jer ne želim bilo kakve međunacionalne sukobe u opštini. Ne znam zašto su to objavili, osim da je riječ o provokaciji – ističe Reljić.

Potpredsjednik Udruženja veterani Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, Ljubomir Klincov, ističe da su veterani šokirani ovom najavom, te dodao da očekuje da rukovodstvo opštine zabrani skup bošnjačkih ratnih veterana, ukoliko budu pokušali da ga održe.

Srpskainfo