Polaganjem vijenaca kod spomenika u nekadašnjem ustaškom logoru u krugu bivše fabrike cigle danas je obilježena 81. godišnjica formiranja i 80.godišnjica zatvaranja tog logora.

Logor “Ciglana” nalazio se na periferiji tadašnjeg Prijedora, a formiran je u drugoj etapi čišćenja stanovništva sa Kozare u zvaničnoj operaciji Zapadna Bosna u ljeto 1942.godine.
Dan sjećanja na logoraše logora Ciglana kao značajan datum u istoriji grada organizovao je SUBNOR Prijedor.Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je na prigodnom istorijskom času da je kroz logor prošlo oko 14.500 ljudi, uglavnom srpskih civila tokom ofanzive njemačkih i ustaških snaga na Kozaru 1942. godine.

– Uglavnom su to bili starci, žene i djeca dok su muškarci odmah sa kapije odvajani i odvođeni put Jasenovca i drugih stratišta odakle se nikada nisu vratili – rekao je Rodić.
On je dodao da se ovo mjesto obilježava tek nekoliko godina unazad kada je na mjestu nekadašnje ciglane, zahvaljujući bivšem direktoru Nacionalnog parka Dragi Šormazu podignuto spomen obilježje, i time obilježeno mjesto nekadašnjeg logora.
Mladen Vučkovac rođen je tokom Kozarske ofanzive , logora se nije mogao sjećati , a slike koje su nastale sjećanjem i pričama o stradanju majke i petoro braće i sestara u logoru pretočio je i tako sačuvao u knjizi “Prijedorski logor Ciglana 1942. godine”.

– Zarobljeni smo u zbjegu, mene je majka nosila u naručju. Odatle smo dotjerani u prijedorski logor Ciglana, gdje su vladali užasni uslovi. Niti je bilo hrane, niti se bilo gdje skloniti, a zavladale su i boleštine – rekao je Vučkovac, koji je podsjetio da je srpski narod iz sabirnih logora deportovan u zloglasne logore, poput Jasenovca i Stare Gradiške.
Vijence na spomen obilježje danas su položile delegacije gradskog, SUBNOR-a, grada Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom , Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora kao i učenici Ugostiteljsko -ekonomske škole.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je istakao da mnoge istorijske činjenice pa i ove govore o velikom stradanju civila podno Kozare.

– To nas obavezuje da i danas budemo ovdje i da vodimo računa o istoriji da se ona ne ponovi ne samo nama nego nigdje u svijetu – rekao je Javor.
On je izrazio žaljenje što nije prisutno više omladine na ovakvom istorijskom času i da je obaveza svih nas da istoriju čuvamo i njegujemo.

prijedorgrad.org