Poštovani čitaoci, uslijed loših vremenskih uslova uvodimo (po običaju) vanredne meteo izvještaje. Grad Prijedor je proglasio prvi stepen pripravnosti od poplava. 15h – (prvi izvještaj) Sana u Prijedoru raste. Jutros u 8 sati vodostaj kod gradskog mosta bio je 396 cm a sada (15h) je 425 cm. Inače, juče u 8 sati ujutro, vodostaj je iznosio 157 cm, što znači da je za 24 sata vodostaj rastao za 239 cm!

Treba naglasiti da je glavnina padavina bila nizvodno od Prijedora i u samom gradu dok je uzvodno, u Sanskom Mostu palo 20 litara kiše manje u odnosu na Prijedor a u Ključu je vrlo vjerovatno još manje. U svrhu meteo bilježenja izradili smo grafikon padavina, izmjerenih u 8 sati jutros, prema podacima državnih zavoda.

OSMATRAČNICA 15h 15.05.2023. Sa srednjeg Mediterana i sjevera Afrike preko nas se u kontinuitetu premješta zona nestabilno i vlažnog vazduha. Zona je jutros odmaknula ka istoku ali se od 12 sati ponovo vraća ka nama. Trenutno stanje duž prijedorske regije: Kiša već sat vremena pada u gornjem dijelu sliva Sane i na izvorištu (Ribnik, Šipovo, Ključ). Prije pola sata kiša je počela da pada i u srednjem dijelu sliva Sane (Sanski Most). Vrlo brzo kiša će se proširiti i nad Prijedor i Potkozarje. Radarska slika nam otkriva položaj padavinskih zona u 15 sati:

Prognoza: Očekuje se intenziviranje padavina narednih sati.

Prognostičar portala: Kristijan Vujčić