Poštovani čitaoci, uslijed loših vremenskih uslova nastavljamo sa vanrednim meteo izvještajem.

Sana u Prijedoru i dalje blago raste. Jutros u 8 sati vodostaj kod gradskog mosta bio je 436cm, u 14h = 440 cm – što je 20 centimetara od “kote 460” – kota vanredne odbrane od poplave (vanredno stanje).

METEO OSMATRAČNICA 14h 16.05.2023. – Kako smo već naveli u prvom izvještaju, sa srednjeg Mediterana i sjevera Afrike preko nas se u kontinuitetu premješta zona nestabilnog i vlažnog vazduha. Iz pravca Grčke (Egejskog mora), Albanije (Jonskog mora) i Crne Gore preko istočne i središnje BiH premješta se značajna linija nestabilnosti, koja je u srednjoj Bosni donijela jake pljuskove, praćene grmljavinom. Pomenuto nevrijeme se kreće ka sjeveru i sjeverozapadu u jugoistočnoj struji. Na meteo radaru smo označili područja koja idućih sati mogu biti zahvaćena jačim padavinama ili čak izuzetno jakim pljuskovima (ljetni prolom oblaka) a nije isključena sugradica i grmljavina.

SREDNJI TOK: Stanje u Sanskom Mostu je kritično, sinoć su se oglasile sirene za uzbunu tj. proglašeno je stanje prirodne nesreće. Ovo je video od 14 časova iz Sanskog Mosta:

Prognoza: Očekuju se padavine promjenjivog intenziteta i tokom narednih sati. Lokalno su moguće nepogode koje mogu izazvati urbana plavljenja cesta po gradovima jer je tlo već prezasićeno. To se posebno odnosi na: Novi Grad, Banja Luku, Gradišku, Doboj, Prnjavor, Srbac, Sanski Most, Dubicu, Kostajnicu i Laktaše. Za očekivati je smanjenje intenziteta padavina u gornjem toku Sane (Ključ, Ribnik, Šipovo – zapad).